Якщо людина талановита, то вона талановита в усьому. Ця народна мудрість спадає на думку, коли бачиш роботи голови Привільської ОТГ Мирослави Лішенко (на знімку). Вона вишиває бісером, тому її картини мають особливий настрій — радісний, святковий і якийсь... соковитий. Таке сприйняття підсилюють і самі сюжети.

— Я завжди думала: як люди можуть красиво вишивати нитками? Звідки у них цей хист і як вправно вони працюють руками, — розповідає пані Мирослава. — Я ніяк не могла зважитися на таке. А років зо три тому мені подарували набір — нитки, бісер, тканину з нанесеним малюнком. Я його півроку перебирала, розглядала, складала. А потім мене зачепило: невже не маю хисту, як інші жінки? Невже я гірша за інших майстринь? І бажання вишити цю картину було таким великим, що я сіла і вишила! Відтоді й пішло. Знаєте, коли займаєшся рукоділлям і бачиш, скільки можливостей існує для такої творчості — різна канва, різнокольоровий бісер, заготовки з цікавими сюжетами, — хочеться вишивати і вишивати. А часу на це обмаль.

Привільська об’єднана територіальна громада за своєю чисельністю невеличка і створена нещодавно, отже, роботи у Мирослави Лішенко багато. Але те, що керівник громади жінка, певним чином позначається на активності всіх мешканок села. У цьому можна пересвідчитися, зайшовши до Будинку культури. Тут не просто затишно — тут святково. Такий настрій створюють різні вироби хенд-мейду, які зустрічаються на кожному кроці. Особливо притягує погляд виставка вишивок, влаштована у глядацькій залі.

— Це вишивають ваші жінки? — запитую у директора Будинку культури.

А вона сміється і киває на пані Мирославу:

— Я буквально вириваю з її рук нові роботи, аби врешті зібрати картини для персональної виставки. Мирослава у нас жінка добра, усім роздарює свої вироби.

І вже звертається до пані Мирослави:

— Ось скажіть, де та картина, на якій вишиті хлопчик з дівчинкою?

Та сміється:

— Подарувала сьогодні вранці. Та ви не переживайте, я ще вишию таку. Зразок у мене є.

— А де ви берете заготовки малюнків? — цікавлюся.

— По-різному. Найчастіше купую, коли буваю у відрядженні, інколи через Інтернет замовляю. Діти приїхали на вихідні з Києва, побачили, як орхідеї вишиваю, сподобалося. Мабуть, віддам їм. А ще три рушнички вишиваю для них.

— Чи маєте конкурентів?

— Навіть не думала про таке. В нашому селі багато жінок вишивають нитками. Я зацікавлена, щоб майстринь у нас було більше, і подумую над створенням жіночого гуртка при Будинку культури. У нас є жінка, яка займається з дітьми безплатно.

— А скільки часу потрібно для вишивки?

— По-різному. Залежить від розміру малюнку і вільного часу. Ось цю, наприклад, я вишила за два вечори.

— Вам важливий сюжет чи сам процес?

— Знаєте, коли бісеринку до бісеринки пришиваю, думаю, як розв’язати проблеми громади. Отак за роботою і приходить рішення.

Луганська область.

Фото автора.