Та вже зрозуміло, що особливо хвалитися нічим. З 2,5 тисячі гектарів маємо тільки 15,1 тисячі тонн соковитих грон, тоді як минулого року з таких же площ було 21,5 тисячі. Причина недобору відома: тривала посуха у серпні та першій половині вересня не дала плодам набрати ваги. Здавалося б, через зменшення пропозиції на ринку мала б зрости й ціна, але це, як виявилося, справедливо тільки для столових сортів винограду. На технічні вона залишилася незмінною, або навіть трохи знизилася. Виробники кажуть — все через низький попит.

— Вирощую такі відомі технічні сорти винограду, як шардоне, каберне, мускатні. Так, їхня врожайність нинішньої осені менша, ніж торік, але при цьому якість самих ягід краща. І дуже прикро, що закупівельні ціни на них залишаються на рівні минулорічних — 6—10 гривень за кілограм. Хоча витрати на утримання плантацій, звісно, зростають, — розставив крапки над «і» Микола Халупенко, директор фермерського господарства «Курінь», що у Білозерському районі Херсонщини. — Гадаю, все через низький попит на якісне вино в країні — далеко не кожен може собі його дозволити.

У Таврії великі виноробні заводи нині або простоюють, або працюють не на повну потужність. Тому аграрії Херсонщини, котрі вирощують технічні сорти винограду, вивозять виноград та виноматеріал на підприємства сусідніх Одещини та Миколаївщини, де з них випускають ординарні вина під місцевими брендами. І то ще півбіди: якщо ринкова кон’юнктура погана, виробники «зрізають» ціну на сировину — адже мають можливість її диктувати. Тож вихід у власників плантацій один: вкладатися у створення сімейних винарень тощо. Та їх мережа також розвивається повільно: власних коштів, як зазвичай, обмаль, банківські кредити задорогі, а державна підтримка такого бізнесу радше символічна.

Херсонська область.

Факт

На Херсонщині, за інформацією департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації, зареєстровано вісім великих та середніх виноробних підприємств із загальними обсягами виробництва 2,3 мільйона декалітрів вин, коньяку та виноматеріалів на рік. Площі виноградних плантацій впродовж останнього року зросли з 4,7 до 4,8 тисячі гектарів. Проте не враховано виноградні насадження у малих індивідуальних господарствах, які не звітують перед державою.