На позачерговій сесії Рівненської обласної ради 8 жовтня депутати різних фракцій проголосували за звернення Рівненської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення продажу землі сільськогосподарського призначення.

«Уже 17 років питання зняття мораторію на продаж землі є каменем спотикання в українській політиці. Запровадження повноцінного ринку землі на сьогоднішній день є вимогою до України від міжнародних кредиторів. Однак, враховуючи бойові дії на сході України, при відкритті ринку землі є ризик втрати територій. Таким чином, наша країна в нинішніх умовах не готова до ринку землі ні в організаційному, ні у правовому, ні в економічному сенсі.

У зв’язку з цим виникає багато відкритих питань, від вирішення яких залежить доля сьогоднішніх землевласників. У першу чергу, сумнівними є спроможність і бажання державних органів влади забезпечити прозорість ринку землі, захист землевласників перед можливими шахрайськими і спекулятивними схемами, — йдеться у зверненні. — Сьогодні немає ринкових механізмів, які повинні допомогти у формуванні ціни на землю. Немає порядку реалізації програми пільгового кредитування національного українського сільськогосподарського товаровиробника, зокрема, і малих фермерських господарств, відтак сільський господар не зможе конкурувати з агрохолдингами та корпораціями, що мають можливість користуватися залученими іноземними інвестиціями.

Отже, земля може стати заручницею спекулятивних дій, внаслідок яких буде зірвано злагоджену роботу агропромислового комплексу, що може вплинути на продовольчу безпеку і призвести до дестабілізації ситуації в Україні. Нам належить зробити свій вибір між поспішним відкриттям ринку земель сільськогосподарського призначення і комплексною земельною реформою».

Депутати вимагають від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів:

«Гарантувати право приватної власності на присадибні земельні ділянки, землі сільськогосподарського призначення, отримані під час розпаювання, одержані в спадщину, даровані чи відступлені прямими родичами та ті, що перебувають під житловими будинками й іншою нерухомістю.

Заборонити в Україні торгівлю землею сільськогосподарського призначення. Надавати її у довгострокове володіння українським громадянам із правом родинного успадкування.

Дозволити особам, які законним способом набули право власності на землі сільськогосподарського призначення, здійснювати передачу своєї земельної власності прямим родичам або продавати лише державі. Не дозволяти право власності на землю іноземцям та особам без громадянства.

Створити державний земельний банк. Розробити та забезпечити дієву реалізацію державних програм: програми стимулювання розвитку кооперативів та сімейних фермерських господарств; програми сприяння виробництву сільськогосподарської техніки з поступовим митним обмеженням імпорту техніки, аналоги якої виробляють в Україні.

Завершити наповнення Державного земельного кадастру, реєстру прав на нерухоме майно, інвентаризації земель запасу і резерву та виправлення в публічній кадастровій карті України раніше допущених помилок у геометричних даних по земельних ділянках».

Юлія ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК,

керівник прес-служби Рівненської обласної ради.