На знімку: американець Крейґ Ленґ під час судового засідання у Вінниці.

Таке рішення прийняв Вінницький апеляційний суд із зазначенням про те, що воно не підлягає оскарженню.

Американець, який пройшов війну в Афганістані й Іраку, у 2015 році приїхав в Україну і вступив до лав «Правого сектору». Брав участь у бойових діях на Донбасі. Згодом підписав контракт зі Збройними Силами України. Побрався з українкою, подружжя чекає на народження дитини.

Його арештували в серпні нинішнього року під час чергового перетину кордону. Американця було оголошено в міжнародний розшук. Як стало відомо під час засідання, у США його підозрюють у подвійному вбивстві літнього подружжя.

— Інкриміновані Ленґу підозри, згідно з нашим законодавством, передбачають позбавлення волі, тому підозрюваний підлягає екстрадиції і видачі його правоохоронним органам США, — так заявляє прокуратура.

Адвокат американця Дмитро Моргун уточнив на суді, що насправді у матеріалах відсутній офіційний запит компетентного органу США. За його словами, є тільки дипломатична нота, а цього, стверджує адвокат, недостатньо для здійснення процедури екстрадиції.

Адвокат оголосив ще одне клопотання — не змінювати запобіжний захід стосовно підозрюваного. У вересні Вінницький міський суд обрав американцю цілодобовий домашній арешт. За словами адвоката, Ленґ жодного разу не порушив вимог запобіжного заходу, хоча перевірки здійснювалися в будь-який час доби. Як стверджує Дмитро Моргун, у США на підозрюваного може чекати найсуворіший вирок — страта.

— Я приїхав до України, бо бачив, як на Майдані люди жертвували собою заради справедливості, — сказав на суді американець, відповідаючи на запитання судді про причину приїзду до нашої держави.

Підозрюваний під час засідання передав суддям книгу «Щоденник нелегального солдата», де йдеться про його участь у захисті України на Донбасі. Служителі Феміди одразу стали гортати сторінки.

Вінниця.

Фото із сайту VежА.