Тож уряд із Міністерства юстиції розпочав скорочення державного апарату, оптимізацію його структури та покращення контролю за роботою управлінь юстиції. «Тепер стане менше управлінь, менше начальників і, сподіваємося, більше користі від їхньої роботи», — сказав після завершення вчорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Олексій Гончарук.

Крім того, ухвалено рішення про надання міжрегіонального статусу Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

За словами прем’єра, це передбачає створення в структурі Нацполіції інтегрованого органу, представники якого в регіонах підпорядковуватимуться безпосередньо Києву, а не керівникам поліції на місцях. «Це певною мірою експеримент, але ми сподіваємося, що він дасть змогу оперативніше реагувати на наявні виклики та результативніше боротися з організованою злочинністю», — зауважив глава уряду, анонсувавши наступні кроки з реформування Нацполіції.

Ще одним рішенням Кабінет Міністрів затвердив придбання обладнання на загальну суму 70 мільйонів гривень, яке дасть можливість видавати паспорти, посвідчення водія та документи для реєстрації транспортних засобів через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП). Водночас О. Гончарук повідомив, що уряд планує об’єднати всі майданчики надання адміністративних послуг в одну мережу. «Раніше чимало міністерств намагалися створювали якісь свої «прозорі офіси» та розбудовували відповідну інфраструктуру. Ми не хочемо в такий спосіб витрачати кошти платників податків і оптимізуємо структуру. Тобто сервісні центри МВС, ЦНАП, «прозорі офіси» Міністерства соцполітики та інші схожі майданчики будуть об’єднані в одну мережу, бо насправді у них одна мета — надавати адміністративні послуги громадянам», — сказав він.

Учора уряд перерозподілив кошти для 707 інвестпрограм та проектів регіонального розвитку, які реалізуються за кошти Державного фонду регіонального розвитку. Враховуючи, що вже через тиждень має розпочатися опалювальний сезон, уряд обговорив проблеми, які нині стоять перед містами та підприємствами, що надають комунальні послуги. «Досі є низка складних питань, зокрема, нас знову не радує місто Сміла, з яким минулого року була пов’язана ціла історія. Цього року ми хочемо не допустити зривання пломб та перетворення буденної роботи комунальників на політичне шоу, тож уряд ухвалив рішення про створення окремої робочої групи під головуванням міністра розвитку громад і територій Альони Бабак, яка має дати оцінку тому, що там відбувається, та запропонувати уряду вихід із ситуації», — зазначив О. Гончарук і запевнив, що жодна людина без тепла не залишиться.

Є надія, що найближчим часом також буде погашено борги перед шахтарями. З цією метою уряд на початку наступного тижня планує подати до парламенту законопроект про внесення змін до держбюджету, що дасть змогу розрахуватися у зарплатах. Але далі, вважає прем’єр, питання збитковості шахт вимагає комплексного підходу, бо це не може тривати вічно.

Кабінет Міністрів ухвалив низку кадрових рішень. Зокрема, розглянув проекти указів та розпоряджень Президента щодо призначення Максима Куцого на посаду голови Одеської облдержадміністрації, Ігоря Сопеля — голови Тернопільської ОДА, Олексія Кучера — голови Харківської ОДА. З посади голови Державної регуляторної служби звільнено Ксенію Ляпіну.