Парламент Нідерландів одноголосно підтримав пропозицію Християнсько-демократичної партії (CDA) почати додаткове розслідування щодо причин, через які Україна не закрила повітряний простір над Донбасом під час бойових дій 2014 року.

Міністр закордонних справ Нідерландів Стефан Блок вважає, що таке розслідування буде складним завданням, оскільки потребує співпраці Росії. «Йдеться також про їхній повітряний простір», — зауважив він. Раніше міністр заявляв, що уряд не бачить жодних причин для такого розслідування на законних підставах.

Питання «Чому Україна не закрила свій повітряний простір щойно почалися бойові дії на Донбасі?» виникає не вперше. 2015 року Нідерландська рада безпеки заявила, що Україна мала це зробити, і тоді для рейсу МН17 було б обрано інший маршрут до Куала-Лумпура. 2018-го CDA та SP вже ініціювали розгляд у парламенті цього питання. Однак тоді ці партії були в меншості й не здобули підтримку решти депутатів.

Посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов заявив, що Києву немає чого приховувати і український уряд готовий надати всю необхідну інформацію. Водночас посол вказав, що це розслідування відволікатиме від пошуку винуватців, інформує «Європейська правда».

Як повідомляв «Голос України», суд над підозрюваними в збитті малайзійського «Боїнга» 777 має розпочатися у березні наступного року.