Меджибіж у 1760 році ховав Баал Шем Това — провидця, цілителя, духовного наставника.

Баал Шем Това знали не тільки у Меджибожі. До нього як до цілителя приходили люди з усієї округи. А ще славився тим, що міг пророкувати майбутнє. Тож багатьом було цікаво, що чекає на них завтра.

Він увійшов в історію завдяки іншому. Баал Шем Тов став засновником і духовним керівником нового вчення, що вказувало свій шлях служіння Богу. У нього з’явилися учні та послідовники, які розповсюдили це вчення спочатку Європою, а потім і світом. Так зародився хасидизм.

Після цадика фактично не залишилося жодних літературних праць. Хіба що окремі вислови, котрі все-таки записали його учні. Одним із них був такий: «Людина — ніби сходи, які вершиною упираються в небо; всі її діяння і слова впливають на небесні сфери».

Ти там, де твої думки

Баал Шем Тов не помилявся, він сам став тими сходами, якими піднялися його нащадки і його вчення. Сьогодні весь хасидський світ з’їжджається до Умані, аби вклонитися могилі його правнука раббі Нахмана і там зустріти новий рік. Та чому до Нахмана, а не до Шем Това?

Юний Нахман перевершив свого прадіда у деяких справах. Ще підлітком він склав збірку афоризмів «Книга моральних якостей». Багато часу віддавав молитвам, медитаціям. Очевидно, саме така праведність допомогла йому вдихнути нове життя у хасидизм.

Смерть та поховання раббі теж стали легендами. Сьогодні на його могилі збираються для поклоніння тисячі хасидів. На місце паломництва вони приїжджають, аби вшанувати свого духовного вчителя і відсвяткувати Рош Гашана — іудейський новий рік. Кажуть, цадик пообіцяв тим, хто зустріне новий рік на його могилі, щастя, радість і достаток.

«Ти перебуваєш там, де твої думки. Отож попіклуйся про те, аби твої думки були там, де ти хочеш бути», — навчав раббі Нахман. Тож не дивно, що тисячі хасидів якщо не особисто, то хоча б у думках побували на легендарній могилі.

Цадик і досі виконує бажання

Мало хто із паломників, прямуючи до Умані, омине Меджибіж. Досі до могили Баал Шем Това люди йдуть зі своїми проханнями та молитвами і щиро вірять, що святий їх виконає. Надгробок на його могилі облаштований так, що під верхньою плитою є щілина, в яку можна покласти записку. Не тільки хасиди, а й люди різних національностей та вірувань пишуть їх різними мовами. Вони щиро вірять, що цадик їх почує і допоможе.

Просять про різне. Та головне, щоб усі прохання були щирими.

У переддень нового року на обох могилах багато відвідувачів. Новий 5780 рік настає для іудеїв. Тож на цих святих місцях вони моляться і веселяться. Щоб у радості та веселощах минув весь наступний рік. Так обіцяли праведники. Хасиди вірять, що так і буде.

Хмельницький.