Тим часом, за словами заступника командувача ООС генерал-майора Богдана Бондаря, ЗСУ повністю готові до цього процесу.

«У нас є досвід роботи у Станиці Луганській, де кілька вулиць потрапили в ділянку розведення. І так само Катеринівка. Там будуть працювати всі органи влади, буде працювати Нацполіція, а також буде відповідно здійснюватися моніторинг. ОБСЄ взяло зобов’язання — моніторинг верифікації цих ділянок. А українська і російська сторони відповідно — дзеркально відведення на кілометр для кожної сторони», — заявив він ЗМІ.

Утім, напруження стосовно розведення сил на цій ділянці викликало багато суперечностей в суспільстві. А на блокпосту у місті Кремінна на Луганщині днями навіть сталися сутички між поліцією та добровольцями і ветеранами, які намагалися проїхати в Золоте, аби не допустити відведення військ. Добровольці вимагали пропустити їх, унаслідок чого виникла сутичка. Один із правоохоронців постраждав, його забрали медики. Однак активістам все-таки вдалося потрапити до населеного пункту.

Як зазначили в департаменті комунікації Національної поліції України, нині ситуація під контролем. Жодних протиправних дій проти громадян України не було. «Співробітники полку «Миротворець» зупинили автомобілі для передбаченої законодавством перевірки документів. Та громадяни відмовилися виконувати законні вимоги поліцейських. У результаті виник словесний конфлікт, який пізніше переріс у штовханину. Діючи відповідно до Закону України «Про Національну поліцію», спецпризначенець зробив попереджувальний постріл у повітря. Жодних спецзасобів чи зброї до осіб, котрі відмовилися виконувати законні вимоги поліцейських, не застосовували. Двох осіб поліцейські затримали. Один із затриманих — водій авто, який наїхав на ногу спецпризначенцю, другий — перебував у розшуку. Також, після огляду авто, співробітниками поліції було вилучено шість одиниць мисливської вогнепальної зброї. Після перевірки вона буде повернута власникам», — зазначили там.

Своєю чергою, збройні формування Російської Федерації та її найманці за добу (станом на ранок 10.09) 24 рази порушили режим припинення вогню на Донбасі. Противник обстрілював позиції наших військових із заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також з гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Крім того, порушуючи Мінські угоди, ворог навмисне обстріляв ділянку розведення сил і засобів в районі населеного пункту Золоте з міномета калібру 82 мм.

За даними прес-центру штабу ООС, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» бойовики гатили поблизу Красногорівки, Пісків, Лебединського, Водяного, Пищевика, Новотроїцького, Миколаївки, Павлополя, Новогнатівки з міномета калібру 120 мм і 82 мм, з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник лупив поблизу Новолуганського, Золотого, Гладосового, Майорська, Кримського, Авдіївки, Новозванівки з міномета калібру 82 мм, а також автоматичного гранатомета та стрілецької зброї.

«Унаслідок ворожих провокацій один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил отримав поранення», — зазначили в штабі.