Делегація науковців та вчителів із Китайської Народної Республіки побувала нещодавно в Павлиському ліцеї імені В. О. Сухомлинського, що в Онуфріївському районі на Кіровоградщині, в рамках співпраці, яка триває з 1959 року.

Гості взяли участь у роботі круглого столу з питань впровадження педагогічної спадщини всесвітньо відомого педагога «Над світом зоря Сухомлинського сяє», зустрілися із заслуженим вчителем України Раїсою Гришиною. Традиційно для них провели екскурсію залами педагогічно-меморіального музею В. Сухомлинського, де вони також мали можливість попрацювали з архівними матеріалами.

Учителі з КНР взяли участь і в святі урожаю «Урожай багатий нині — буде хліб у нас в родині», яке підготували учні 4-х класів. Вкотре переконатися в талановитості та артистичності української нації вони мали нагоду під час концерту, організованого учнями та педагогами ліцею.

Учні 9—11 класів разом із гостями з КНР заклали на території закладу клумбу — висадили перед школою 52 кущі троянд (на знімку). Спільна праця принесла багато позитивних емоцій і дозволила поспілкуватись — через перекладача або ж англійською. А ще — фотографувалися, обмінювалися контактами.

На згадку про перебування в школі гостям вручили книги «Афоризми Василя Сухомлинського» та «Відлуння доброти (Спогади про Василя Сухомлинського)». 

Китайські педагоги зауважили, що для них було за велику честь доторкнутися особисто до великої педагогічної спадщини Василя Сухомлинського, який відомий у Китаї кожному вчителю. Вони вивчають його твори та використовують його спадщину в своїй роботі.

Гості поклали квіти до могили В. Сухомлинського та вшанували пам’ять Учителя з Павлиша хвилиною мовчання.

Петро МЕЛЬНИК (за матеріалами зі сторінки у Фейсбуці «НВК «Павлиська ЗШ І—ІІІ ступенів — ліцей ім. В. О. Сухомлинського»).
Фото Альони САЛІКОВОЇ.