Як повідомила прес-служба Президента, під час бесіди сторони обговорили можливість проведення найближчим часом зустрічі в «нормандському форматі».

«Ангела Меркель наголосила на незмінності позиції ФРН на підтримку України на шляху до встановлення миру на Донбасі. Вона заявила, що використає майбутні контакти з партнерами в «нормандському форматі» для досягнення домовленості щодо дати проведення саміту», — повідомила прес-служба.

Окрім того, Володимир Зеленський розповів про безпекову ситуацію на Донбасі. Було обговорено розведення сил поблизу Петрівського та Золотого, а також перебіг робіт з відновлення мосту поблизу Станиці Луганської.

Перспективи встановлення миру на Донбасі та імплементацію так званої «формули Штайнмаєра» цими днями активно обговорювали в ЄС. МЗС Німеччини на офіційному сайті розмістило повідомлення, в якому, зокрема, роз’яснюється, що формула лише визначає послідовність набрання чинності законом про особливий статус ОРДЛО і проведення місцевих виборів, а саме: закон про особливий статус тимчасово вступить у дію в день місцевих виборів і буде остаточно прийнятий, лише коли ОБСЄ дасть виборам позитивну оцінку. В МЗС зауважили, що «сторони конфлікту змогли домовитися про відведення сил у деяких пілотних зонах Східної України. Ця домовленість є ще одним кроком, який наближає Східну Україну до розв’язання конфлікту». Водночас досі не вирішено, «чи мають бути виведені перед виборами всі іноземні війська у східних районах України та який статус має територія Східної України.

У ЄС сподіваються, що узгодження «формули Штайнмаєра» приведе до прогресу у виконанні Мінських угод. Під час дебатів з українського питання, що відбулися 9 жовтня в Європарламенті, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила: «Вкрай важливо підтримувати прогрес у розведенні сил і будівництві мосту в Станиці Луганській. І нам потрібно тривале припинення вогню для досягнення кінцевої мети відновлення контролю України над усією своєю територією». При цьому Могеріні знову нагадала, що ЄС не є стороннім спостерігачем подій, що відбуваються в Україні. «Після 2014 року ми зібрали для України найбільший пакет підтримки в історії Європейського Союзу — на суму понад 
15 мільярдів євро. Ми інвестували в Україну більше, ніж у будь-яку іншу країну світу», — цитує Могеріні «Європейська правда». Жоден інший партнер не інвестував в Україну стільки, скільки ЄС, наголосила вона і при цьому зазначила, що Угода про асоціацію між Україною і ЄС є найамбітнішою угодою, яку ЄС коли-небудь розробляв з будь-яким партнером. «Вона вже забезпечила вражаюче зростання, наприклад, в нашій торгівлі майже на 50 відсотків» — сказала Могеріні. «Я завжди вважала, що краще, що ми можемо зробити для народу України, — це бути поруч з ним, супроводжувати цей пошук змін, цей пошук реформ і цю роботу… І я вірю, що народ України розуміє, цінує і дуже добре знає, наскільки ми зблизилися за ці роки», — цитує «Європейська правда».