Народний депутат України Неллі Яковлєва, Урядовий уповноважений з питань гендерної політики Катерина Левченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Учора у стінах Верховної Ради України, як і в інших національних парламентах країн світу, вдруге відбулися заходи, присвячені Міжнародному дню дівчат — зустріч дівчат-лідерів з усіх регіонів з народними депутатами і дипломатами, пленарна дискусія «Чому важливо долучатися до процесу прийняття рішень на всіх рівнях та бути лідером», практичний семінар для учасників заходу, під час якого школярки і студентки могли поставити запитання жінкам-політикам та жінкам-дипломатам щодо їх професійної діяльності та життя і самі на якийсь час стати ними.

Як зазначила народний депутат України, посол кампанії Girl2Leader Ukraine Юлія Льовочкіна, мета проекту — мотивувати дівчат бути активними і залучати їх до участі в різних громадських заходах, спрямованих на розширення прав і можливостей жінок, підвищення їх ролі в суспільно-політичному житті країни, сприяти формуванню гендерно збалансованого суспільства.

— Базове завдання — мотивувати дівчат до процесу прийняття рішень, — каже Юлія Льовочкіна. — Активна їхня позиція сьогодні — внесок у майбутнє України і власне майбутнє.

Народний депутат повідомила, що переможницями національного відбору Girl2Leader Ukraine, на який надійшло понад 400 заявок — соціальних проектів, стали сорок дівчат із 23 областей України, які й узяли участь у роботі круглого столу. Серед них Марина Петренко з Маріуполя, Анна Дудник з Первомайська Миколаївської області, Ольга Гончарова з смт Любашівка Одеської області, Марія Корінь з Каховки, Анна Кічула з Червонограда Львівської області, Неля Гринишин із села Ценява, що на Прикарпатті, Олександра Гвоздик із Знам’янки Кіровоградської області.

Звертаючись до учасниць проекту, посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен зазначила, що бути лідером — це вміти приймати рішення.

— Якщо ви не приймаєте рішення, інші це роблять за вас, — каже посол.

Анка Фельдгузен розповіла про те, як здійснила мрію стати дипломатом і поділилася своїм досвідом роботи в Україні.

Голова підкомітету Верховної Ради з питань гендерної політики Неллі Яковлєва наголосила, що «ми бачимо істотний прогрес у гендерній політиці», про що свідчить, зокрема, велика кількість жінок у парламенті нинішнього скликання — 20 відсотків.

— Наразі в Україні мало юридичних перепон для самореалізації жінок, — каже Неллі Яковлєва. — Якщо ж говорити про лідерство, то не можна призначити себе лідером. Це звання треба заслужити — це ваші дії, що в подальшому дасть змогу сказати, що ви лідер.

Такої само думки і Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко: «Лідер — це талант, лідер — це робота, — зазначає вона. — Я мрійниця, але мрійниця активна. В активної мрійниці мрії стають метою, мета — планами, а плани — роботою. Не бійтеся планувати і не відкладайте важливі речі на завтра».

Своїм рецептом лідерства з учасницями проекту поділилася і актриса, поетка Олена Курта: «Для мене лідерство — це відповідальність. Не чекайте, що за вас хтось щось зробить. Працюйте».

Порадивши не боятися брати на себе відповідальність, Олена Курта додала, що під час прийняття рішень важливо мати свою позицію і свою думку. І тоді кожен може стати лідером.

Як повідомила Юлія Льовочкіна, минулого року у проекті також узяли участь 40 дівчат. Надалі частина з них пройшли стажування у Верховній Раді, працювали на інших проектах із запровадження гендерної культури.