Її присвячено Дню захисника Україна. На стендах представлено фотографії й документи, що відображають різні періоди прояву героїзму вінничан у захисті рідної держави — від козацької доби до наших днів. Організатори, департамент інформаційної діяльності Вінницької облдержадміністрації, наголошують, що всі вони боролися за незалежність України і продовжують робити це нині — у час протистояння з агресором на сході країни.

Кожен стенд містить фотографії, розповіді про Героїв, документи, що відображають конкретний період захисту держави від ворогів.

Шестеро чоловіків, молодого і середнього віку, дивляться на відвідувачів з фотографій на стенді «Герої наших днів» (на знімку). Це два військові льотчики — Костянтин Могилко та Дмитро Майборода, два прикордонники — Євген Пікус та В’ячеслав Семенов та два спецпризначенці — Юрій Коваленко та Максим Шаповал. Усі вони удостоєні звання Героя України посмертно, загинули у зоні бойових дій на Донбасі. Ще трьох вінничан нагороджено найвищим званням держави за мужність і героїзм під час Революції Гідності — Максима Шимка, Валерія Брезденюка та Леоніда Полянського.

— Виставка була б жива, якби на її відкриття запросили рідних Героїв, — каже один з відвідувачів. — Та й місце обрали не зовсім людне. До адміністрації приходять здебільшого чиновники. От на майдані Незалежності є виставка, то там багато людей, а тут...

«Фактор Свободи» — ще одна виставка, присвячена трьом визначним українцям, яких об’єднувала ідея здобуття свободи для рідного народу, — Івану Мазепі, Симону Петлюрі та Степану Бандері. Її тематика розроблена Українським інститутом національної пам’яті. Стенди представлено просто на тротуарі головної вулиці міста навпроти будівлі міськради. Експонати розповідають про боротьбу за незалежність нашої країни трьома відомими постатями, розвінчують негативні міфи про українське державотворення.

Роз’яснення та коментарі до історичних подій надавав відвідувачам керівник Центрального територіального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко.

Уже вчетверте з нагоди Дня захисника України та Українського козацтва в місті провели фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця — столиця УНР», організований комунальним підприємством «Центр історії Вінниці», ГО «Вінницьке історичне товариство» за участю реконструкторів з Вінниці та інших міст. Найбільшу увагу на ньому привертає панцерник Петлюри. Діючу бойову машину виготовлено у Вінниці за зразком тієї, що використовувалася в боях сто років тому.

Щодо запрошення рідних Героїв-вінничан, в ОДА пояснили, що вони братимуть участь в урочистих заходах з нагоди свята.

Фото із сайту Вінницької ОДА.