В обласному центрі енергетики вже відрапортували про готовність до початку опалювального сезону — залишилося хіба що усунути дрібні аварії на підземних магістралях. Та з надходженням тепла безпосередньо до споживачів назрівають проблеми. Адже сорок відсотків житлових висоток досі не завершили підготовку внутрішньобудинкових систем до прийому гарячої води. І навряд чи це станеться найближчими днями, скептично налаштовані керівники ТЕЦ та КП «Херсонтеплоенерго». Адже об’єднання співвласників багатоквартирних будинків свідомо не збираються «авралити» з ремонтами — членам ОСББ поспіх просто невигідний.

Доки середньодобова температура не опустилася до мінусових значень, вони воліють посидіти без тепла, обігріваючись електрокамінами чи за допомогою якихось інших побутових хитрощів. Завдяки цьому ще місяць-два можна буде не витрушувати з гаманця чималенькі суми на опалення, яке в Херсоні чи не найдорожче в Україні. За інформацією Держенергоефективності, тут централізований обігрів коштує в середньому 1688 гривень з людини на місяць. Тоді як у сусідній Миколаївській області ця сума становить 1394 гривні, в Одеській — 1167 гривень. Навіть у Києві дешевше!

Утім, маленькі хитрощі кондомініуми від додаткових витрат особливо не рятують. Коли замість центрального опалення обігріватися починають електрокамінами, проводка в квартирах не витримує перевантаження, і починаються аварії. Вигоряють і кабелі, і розподільні щитки в під’їздах, на ремонт яких також доводиться складатися. І часом «вгепати» в цей ремонт значно більше, ніж коштувало б вчасне підключення систем багатоповерхівки до тепломереж.