За трибуною: Яна Зінкевич, Михайло Бондар, Михайло Забродський, Роман Костенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, вітаючи із Днем захисника України, зауважив, що це важливе свято часто має присмак гіркоти. «Думаю, що і Верховна Рада, і багато інших установ мають робити все, щоб запанував мир, щоб ми повернули свої території, а наша цілісність та незалежність більше ніколи не були під питанням і не потрапляли під приціл зовнішньої агресії», наголосив він. Голова парламенту також закликав колег привітати нашу збірну з футболу з перемогою.

Михайло Забродський до трибуни запросив усіх представників силових відомств, воїнів та ветеранів, які були присутні в залі. Зібралися люди різних військових звань, політичних уподобань та віку. «Ви бачите доволі символічне і досить різноманітне представництво, без поділу на фракції та політичні вподобання. Тут представники майже всіх відомств, різних військових звань і різних категорій — генерали, офіцери, солдати, волонтери, представники правоохоронних органів та Cлужби безпеки. І це знаково. Ми знаємо, що нав’язаний нам конфлікт триває вже шостий рік і ми часто називаємо його гібридним. На таку загрозу ми можемо відповісти тільки тотальним гібридним опором», — сказав М. Забродський та зауважив, що у цей день прийнято вітати тих, хто захищає країну зі зброєю в руках, але всі розуміють, що також потребує захисту інформаційна сфера, економіка, потрібно підтримувати правопорядок в країні та створювати належні умови для того, щоб, як свого часу говорив генерал Маннергейм, у людей було бажання захищати той рівень життя, який відповідає їхнім очікуванням.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували загиблих за Україну, тих, хто ніколи не повернеться зі своїх бойових виходів.

Д. Разумков поінформував, що минулого тижня мав зустріч у стінах парламенту із столичними школярами. «Це парадоксально, але діти ставлять такі питання, які іноді не турбують навіть дорослих, — сказав він. — Настільки виважені, збалансовані, розумні й глибокі, що диву даєшся. Хочу побажати і собі, і вам, щоб ми не забували, для кого працюємо в цій залі». Із цими словами очільник парламенту передав своїм колегам символічні долоньки, на яких дітлахи писали свої побажання законотворцям.

Потім з трибуни Верховної Ради склав присягу народний депутат від партії «Слуга народу» Олександр Копиленко, який вже до кінця ранкового засідання увійшов до фракції цієї політичної сили в парламенті. Також учора присягнув новообраний член ЦВК Юрій Буглак.

За скороченою процедурою за основу та в цілому вчора прийняли проект змін до порядку денного сесії. Далі у другому читанні розглядали проект № 1008, який вносить зміни у деякі закони щодо діяльності органів суддівського врядування. Заступник голови комітету з питань правової політики Валерій Божик назвав цей документ стартом судової реформи і нагадав, що до парламенту його подав Президент. Зміни дозволять вирішити одну з ключових проблем — врегулювати питання діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Цей орган мають намір перезавантажити та підсилити участю міжнародних експертів. Під час підготовки документа подано 330 пропозицій та поправок, повідомив В. Божик. Комітет, за його словами, врахував 52 із них. Після цього парламентарії перейшли до процедури розгляду неврахованих поправок.

Деякі народні депутати наголошували на тому, що судова реформа нам справді потрібна, однак законопроектом пропонується не зовсім правильний підхід до вирішення проблем. Зокрема, вони пропонували не скорочувати склад Верховного Суду із двох сотень суддів до однієї сотні, або хоча б пояснити, в чому полягає необхідність такого скорочення. Мала можливість виступити також і Голова Верховного Суду Валентина Данішевська. Вона наголошувала, що навіть за повного оновлення влади судова гілка розпуску не підлягає. Представники опозиційних фракцій закликали відкласти документ на повторне друге читання і надіслати його на розгляд до Венеційської комісії. До завершення ранкового засідання встигли пройти трохи більше семи десятків правок.

Учора в сесійній залі вітали з днем народження народного депутата Петра Павловського.