Ідеться про тих із них, хто загинув у перші, найтяжчі й найкровопролитніші, місяці після нападу нацистів на Радянський Союз.

Ушанувати їхню пам’ять зібралися представники обласної та міської влади, військовослужбовці-ветерани, священнослужителі, небайдужі полтавці. Вони згадували події, які тривалий час узагалі замовчувалися. Адже, за словами завідувача філії Віктора Дейнеги, згідно з офіційною радянською історіографією, виходило так, нібито Друга світова війна почалася навіть не 1941-го, а...1943 року. Тобто після перших вагомих перемог над німецько-фашистськими загарбниками.

Хоча, скажімо, у період із 22 червня по 18 вересня 1941-го на військовому аеродромі «Полтава» базувалися представники понад 10 авіачастин. Зокрема, сюди перелетіла й частина екіпажів тих літаків, які фашисти просто не встигли знищити у перші дні після нападу на СРСР (нагадаємо, що тільки 22 червня 1941 року їм вдалося перетворити на брухт 1200 бойових машин, які так і не піднялися з летовищ, наближених до західних кордонів). Цих льотчиків посилали стримувати стрімкий наступ вояків вермахту: бомбардувати колони з живою силою і технікою, руйнувати мости, переправи тощо.

Наші авіатори й тоді демонстрували зразки мужності та героїзму, але... Вилітаючи без належного прикриття винищувачів і не маючи досвіду повітряних боїв, діючи в умовах загальної паніки та відсутності належного управління військами, пілоти нерідко ставали легкою здобиччю ворога. Тож за неповні три місяці того трагічного 1941 року на аеродром «Полтава» з бойових завдань не повернулися 102 екіпажі...

Почесне право зняти біле покривало з пам’ятного знака на їхню честь надали орденоносцю-ветерану дальньої авіації, колишньому штурману, полковнику Миколі Носкову та учаснику бойових дій в Афганістані, працівникові згаданої філії Національного військово-історичного музею Анатолію Левченку (на знімку). За сприяння одного з меценатів цей пам’ятний знак виготовили і встановили самі працівники філії й активісти громадської організації «Ветерани дальньої авіації Полтавської області». Зокрема, до великої кам’яної брили вони прикріпили гранітну меморіальну дошку з написами-найменуваннями авіачастин, які базувалися на військовому аеродромі «Полтава» з 22 червня по 18 вересня 1941-го. Після освячення пам’ятного знака до нього лягли живі квіти від вдячних нащадків.

Полтава.

Фото автора.