Сергій Рахманін, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Ірина Верещук, Руслан Стефанчук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков розпочав погоджувальну раду з привітання з нагоди Дня захисника України, а також зі спортивними перемогами в футболі та боксі.

Минулого тижня відбулися сесії Парламентських асамблей НАТО та ОБСЄ, поінформував глава парламенту. Голови українських делегацій мають представити перед народними депутатами доповідь про перебіг та результати цих заходів, наголосив він та висловив сподівання почути ці звіти вже незабаром. «Сподіваюся, цього тижня, в тому числі прислухаючись до Прем’єр-міністра, ми завершимо турборежим і перейдемо до більш планової роботи, — зауважив Д. Разумков. — Ми забезпечуємо законодавчу базу, необхідну іншим вертикалям влади для впровадження реформ. І тепер будемо працювати в іншому режимі. Але це не означає, що ми будемо працювати повільніше чи менш якісно».

Верховна Рада під час минулого сесійного тижня розглянула 41 питання порядку денного, повідомив Д. Разумков. Із них 24 законопроекти прийнято в цілому й чотири — у першому читанні за основу. Голова парламенту подякував усім народним депутатам, які працювали над документами і в комітетах, і в залі пленарних засідань. Саме завдяки такій праці ми часто бачимо непоганий результат під час голосування, наголосив він.

Д. Разумков підкреслив, що згідно з проектом порядку денного, підготовленого на підставі пропозицій комітетів, на п’ятницю заплановано розгляд законопроекту про Державний бюджет на 2020 рік у першому читанні. Цього тижня народні депутати в парламентських комітетах ще продовжать розгляд пропозицій, які надійшли до цього документа від колег, а також висновки Рахункової палати. «В разі схвалення висновків та пропозицій до проекту закону про Державний бюджет, вони набувають статусу «бюджетних висновків Верховної Ради», на підставі яких уряд доопрацьовуватиме його до другого читання і внесе на розгляд парламенту з порівняльною таблицею вже на початку листопада, — поінформував Д. Разумков. — До тих пропозицій, які уряд не врахує, буде надано вмотивовані та аргументовані пояснення». Очільник головного законодавчого органу влади нагадав, що в п’ятницю відбудеться година запитань до уряду та що згідно з Регламентом порушуватимуться виключно питання, визначені під час погоджувальної ради.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук наголосив, що цього тижня парламент має вирішити найнеобхідніші питання, поставлені в тому числі й Президентом та Кабміном, а далі розпочнеться планомірна і системна робота. Також протягом цього тижня народні депутати працюватимуть з парламентським Офісом реформ над виробленням бачення змін до Регламенту. Коли ж буде сформовано основні підходи, до цього обговорення запропонують долучитися представників усіх фракцій, сказав Р. Стефанчук.

Надійшли також пропозиції, пов’язані з необхідністю посилення моніторингової функції парламенту та уряду щодо того, чи ефективно працюють ухвалені новою Верховною Радою законопроекти. Перший заступник глави парламенту закликав авторів законопроектів попросив врахувати це і на майбутнє зазначати у перехідних положеннях необхідність моніторити його виконання.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко зауважив, що із низки законів, які вирішили ухвалити ще в серпні, залишилося лише кілька. Серед них, наприклад, закон, який стосується діяльності органів суддівського врядування, низка ініціатив для реформування діяльності самого парламенту, зокрема, про відшкодування витрат у зв’язку із пропуском засідання народним депутатом. Очікують розгляду також зміни, які стосуються запровадження електронного документообігу, деякі економічні ініціативи та кілька антикорупційних ініціатив, як от «здай корупціонера — отримай десять відсотків». На годину запитань до уряду фракція пропонувала запросити міністра оборони, щоб обговорити, як витрачатимуть військовий бюджет, а також те, які закони необхідні, щоб обороноздатність зростала.

О. Корнієнко також відзначив, що цього тижня в парламенті мають створити ТСК, яка займеться розслідуванням дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних каналів та забезпечення протидії інформаційному впливу РФ. Ще одна ТСК займатиметься питаннями відновлення територіальної цілісності та забезпечення суверенітету України.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко наголошував, що останнім часом чути багато спекулятивних, за його словами, заяв з приводу врегулювання мирного процесу з боку політиків. Мовляв, ті закликають виходити на вулиці, щоб погіршити наші перспективи врегулювання ситуації. «Процес розведення військ має висвітлюватися професійно в парламенті, — підкреслив він та запропонував запросити керівника Генштабу, щоб він професійно розповів, що відбувається та розвіяв чутки про здачу та зраду. Також він закликав передбачити в бюджеті гроші для модернізації шахт, бо інакше не уникнути втрати робочих місць та погіршення енергетичної незалежності нашої країни. А на урядову годину опозиціонери запропонували винести питання тарифної політики.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко наголошувала, що під час мирних акцій, які відбулися до Дня захисника України, окреслено червоні лінії, які не можна переходити не тільки представникам нашої влади, а й міжнародним партнерам. За її словами, наше суспільство довело, що Україна лишається відданою політико-дипломатичному шляху регулювання війни на Донбасі, але й не допустить капітуляції. Політик погодилася із пропозиціями колег запросити на годину запитань до уряду міністра оборони, але зауважила, що також варто послухати і міністра закордонних справ, і начальника Генштабу. «Ми стали співініціаторами створення комісії з реінтеграції, — сказала народний депутат. — Адже парламент має перестати бути статистом у цій темі».

Голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко акцентувала: не можна ігнорувати те, що в День захисника України тисячі людей вийшли на площі та вулиці столиці. «Вони казали різні речі й оголошували вимоги, з якими можна й не погоджуватися, але ігнорувати їх точно не можна, — сказала вона. — Адже люди виходять на вулицю, коли не мають альтернативних інструментів впливу на політику своєї держави». У цьому контексті Ю. Тимошенко пропонує негайно обговорити прийняття закону про всеукраїнський референдум. Мовляв, це вкладається у концепцію запровадження закону про народовладдя, про який говорив Президент під час своєї кампанії. Це питання особливо актуальне з огляду на те, що нині відбуваються речі, з якими люди не погоджуються, підкреслила парламентарій. Як приклад навела відкриття ринку землі. Політик також зауважила на необхідності переглянути перелік об’єктів, заборонених для приватизації.

Співголова депутатської групи «За майбутнє» Віктор Бондар наголошував передусім на питанні тарифів. Мовляв, уряд до кінця року має намір підвищити тарифи, але це суперечить тому, що говорили до виборів. Саме це питання запропонували винести на годину запитань до уряду. Народний депутат розділив занепокоєння з приводу перспектив продажу землі. «Це актив, який не прибуває ніде на планеті, й нині він найдорожчий», — сказав парламентарій.

Голова фракції партії «Голос» Сергій Рахманін повідомив, що останні соціологічні опитування та акції протесту, які пройшли в різних містах, мали б дещо охолодити тих, хто думав, що розв’язання такої чутливої проблеми, як деокупація та реінтеграція тимчасово окупованих територій — це проста і легка тема. «Мені хотілося б, щоб парламент, як місце для дискусій, також відіграв свою роль у вирішенні цього питання», — зауважив він і припустив, що робота профільної ТСК буде дуже складною, але наголосив на необхідності створення такого майданчика.

Виступаючи як представник Президента в парламенті, Руслан Стефанчук наголосив, що всі законопроекти, про які йшла мова — є результатом детального фахового опрацювання. А також він відреагував на деякі зауваження, які звучали від народних депутатів. Зокрема, торкнувся теми законопроекту, який стосується народовладдя і створення єдиного, гармонізованого системного документа. Він не тільки про референдуми, наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради. Адже це лише одна складова народовладдя. А йдеться в тому числі й про можливість народної законодавчої ініціативи та про накладення народного законодавчого вето, про питання запровадження прямої демократії, про відкликання народних обранців тощо. Все це потребує комплексних підходів і спільної роботи над цими питаннями, підкреслив Р. Стефанчук.

Представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Ірина Верещук повідомила про необхідність включення до порядку денного урядових законопроектів, які стосуються питання видобутку бурштину та ефективності використання коштів Державного фонду регіонального розвитку.

За підсумками обговорення вирішили, що під час години запитань до уряду слухатимуть міністрів оборони, охорони здоров’я та енергетики.