У Стрию зареєстровано 550 безробітних, і впродовж року їм можуть запропонувати 4—5 тисяч вакансій, переважно робітничих професій. «Наша основна мета — щоб українці жили і працювали в Україні, — розповідає Романа Вишньовська, керівник центру зайнятості. — Допомагаючи безробітним, ми здобули цікавий досвід партнерства та співпраці».

У селі Ярушичі Стрийського району Романа Вишньовська познайомила нас із Василем Смерклом, батьком трьох дітей, який був би змушений їздити на заробітки, щоб утримувати свою сім’ю. За допомогою фахівців центру зайнятості він започаткував власну справу: виготовляє з очерету екологічно чисті панелі для утеплення будинків та елементи декору. У рамках проекту «Рука допомоги» він отримав 70 тис. грн безвідсоткового кредиту і закупив необхідну для бізнесу електричну косарку та верстат для вирівнювання стебел. Нині Василь Смеркло думає розширити власний бізнес. Отриманий кредит приватний підприємець зможе повернути після того, як міцно стане на ноги. Він легально працює в рідному селі, сплачує податки і, головне, залишається зі своєю сім’єю.

Добрі партнерські відносини з центром зайнятості склалися і в молодого підприємця Віктора Влаха. Йому допомогли підібрати п’ятьох працівників для сімейної пекарні, двох з яких працевлаштували з наданням компенсації зі сплати єдиного соціального внеску. Перший проект виявився успішним: пекарня Влаха стала популярною в місті, і він думає про розширення своєї справи.

Дуже цікавий досвід щодо залучення безробітних до громадських робіт із супроводу незрячих. Завдяки центру зайнятості та ГО «Генерація успішної дії» вони допомагають вісьмом незрячим містянам розв’язувати побутові проблеми, відвідувати медичні та культурні заклади тощо.