На цьому знімку — курсантка Київської національної академії внутрішніх справ Ольга Паньковець у день, коли вона склала присягу на вірність українському народу. Дівчина родом із Костополя Рівненської області. Але останні роки навчалася у Комунальному закладі облради «Рівненський обласний науковий ліцей-інтернат ІІ—ІІІ ступенів».

Звістку про те, що донька склала присягу, її тато Олександр Петрович Паньковець зустрів на cході, де як контрактник захищає цілісність України. Причому виїздить туди вже втретє.

А в Костополі за доньку раділа мама Вікторія Володимирівна — викладач хореографії Костопільського будинку школярів. Щоправда, нині вона у відпустці по догляду за найменшою дитиною — однорічним Даниїлом.

Сім’я Вікторії й Олександра Паньковців — багатодітна. Подружжя виховує шістьох дітей: Ольгу, яка вже вилетіла з батьківського гніздечка і тепер штурмує науку в поліцейській академії у Києві; десятирічну Дарину, восьмирічного Єгора, шестирічного Микиту (вони школярі); п’ятирічного Назарія та однорічного Даниїла. Тож клопотів батькам вистачає, бо одягнути і прогодувати таку велику сімейку в нинішній час дуже важко.

Якби не підключалася з допомогою бабуся Людмила Володимирівна, цій родині було б іще скрутніше. Ось і зараз 65-річна жінка змушена у Варшаві доглядати літню бабцю, щоб заробити для своїх онуків якусь копійку. Бо пенсія в Україні у неї мізерна — аби самій вистачило...

Бабуся теж радіє успіхові своєї старшої онуки. Розповіла по вайберу про найголовнішу проблему доньчиної багатодітної сім’ї — житлову:

— Багато років сім’я стоїть на квартирному обліку, чекаючи бодай якогось житла. Поки що безрезультатно. Винаймають однокімнатну квартиру, яка для такого загалу надто тісна. Трьом школярам потрібні умови, щоб учити уроки, — зітхає. — Щоправда, зятю як учаснику АТО виділили земельну ділянку під садівництво аж у селі Берестовець — за 12 кілометрів від Костополя. Хіба туди наїздишся? Це ж тільки на квиток скільки потрібно витратити. А в сім’ї кожна копійка на рахунку — не розкошують. Ні моя донька, ні зять — не пробивні, не штурмують чиновницькі кабінети з квартирною проблемою. Та й коли? Вона заклопотана з дітьми, він — на сході. Тож і досі стоять на квартирному обліку.

Рівне.

Фото з домашнього архіву Паньковців.