Якщо у Корюківці проїхати вулицею Перемоги і повернути на Енергетичну — за мить ніби потрапляєте в Арабські Емірати. Біля одного з будинків зеленою свіжістю і прохолодою субтропіків дихають три пальми. Поруч невеличка алея вічнозелених декоративних кущів. Привертають увагу художньо оформлені залізні ворота і хвіртка, лава. Заходимо до двору.

У цьому дивовижному будинку живе родина Смаглюків — Олексій і Людмила. Обоє працювали в управлінні праці та соціального захисту населення, звідти пішли на пенсію. Проте чоловік ще кілька років устиг потрудитися підприємцем.

Олексій намріяв по-особливому упорядкувати своє обійстя. І ось уже кілька років творче подружжя реалізує задуми. Не помітити їх неможливо: перехожі біля двору Смаглюків зупиняються як вкопані.

Цікавлюся у господаря, з чого вони з дружиною починали? Олексій замислюється і розповідає:

«Спочатку я художньо оформив ганок хати, поставив власноруч альтанку, а дружина Людмила розписала її та бетонний паркан фарбами. Також вона занурилася у квітникарство і періодично підкидала цікаві дизайнерські ідеї... Штучні квіти з пластикових пляшок виготовив я. І таку красу не могли не помітити лелеки, — жартує чоловік. — Вони прилетіли до нашої альтанки і оселилися, бо я для них красиве гніздечко зробив».

Справді і влітку, і взимку, не лякаючись холоду та пронизливих вітрів, проживають тут красиві чорно-білі птахи. І всі, хто йде вулицею Енергетичною, помічають цих пернатих із гордо піднятими головами.

Привертають увагу парканчик і сам будинок. Хазяїн опорядкував його сайдингом: довелося помучитися, бо працював не поспішаючи, вкладав душу.

З усіх боків садиба Смаглюків приваблює. Але є особливий пейзаж — пальми і гарні квітники. Досвідчений майстер своєї справи поділився секретом. Побував якось із дружиною неподалік Сімферополя, де побачив «вічнозелені» пальми. Думав, що живі, та коли придивився — зрозумів, що вони штучні. Вирішив і собі такі зробити.

Тривалий час збирали пластикові пляшки: їх треба було кілька тисяч. Допомагали батькові донька Світлана та онук Руслан. Та справа посувалася повільно. Але ж Олексій — багатий дід, у нього — четверо продовжувачів роду. І коли підключилися внуки Каріна, Анджеліна, Артур і Богдан, діло пішло швидше.

Тільки одних денців від дволітровок і півторачок на один стовбур пальми пішло до шестисот! А ще потрібні були зеленуваті пляшки на шість-сім гілок. Узяли електродриль, ножиці та інші інструменти — і «виросли» на прибудинковій території три пальми.

Потім, використавши кілька шин, зробили оригінальні міні-квітники. У «живу красу» одягнула подвір’я дружина Людмила. Висадила десятки жоржин, троянд, хризантем. А зсередини двору розмалювала паркани.

Корюківка Чернігівської області.

Фото автора.