На знімку: В. Зеленський та Е. Левітс.

Україна і Латвія поглиблюватимуть взаємодію у впровадженні європейських стандартів у нашій країні на основі Угоди про асоціацію з ЄС та реформуванні Збройних Сил України відповідно до стандартів НАТО. Про це на спільній прес-конференції з Президентом Латвійської Республіки Егілсом Левітсом заявив Президент України Володимир Зеленський у рамках офіційного візиту до Риги, який відбувся учора. 

«Ми поглиблюватимемо взаємодію у цих напрямах», — запевнив глава нашої держави. Латвія, за словами Егілса Левітса, позитивно оцінює, що Україна розпочала реформування, зокрема, судової системи, і готова й надалі допомагати в цій сфері.

Також Президент Латвійської Республіки наголосив на підтримці територіальної цілісності та суверенітету України й невизнанні анексії Криму. «Ми підтримуємо Україну в намаганні стабілізувати ситуацію в регіоні (на Донбасі. — Ред.) та налагодити мир у своїй країні», – зауважив він. Егілс Левітс підтвердив, що у Латвії проходитимуть лікування українські моряки, та заявив про продовження роботи програми реабілітації наших військових.

У цьому контексті В. Зеленський відзначив, що допомога з боку Латвії у гуманітарних питаннях є надзвичайно важливою. «Це і реабілітація наших захисників у медичних закладах Латвії, і вантажі гуманітарної допомоги, й організація відпочинку для українських дітей, які втратили батьків унаслідок війни на сході України», — уточнив глава нашої країни.

Окремою темою розмови лідерів стало питання пошуку та повернення коштів злочинного походження, пов’язаних з екс-чиновниками України, які було виведено до латвійських банків. «Тут ми налаштовані на активну двосторонню співпрацю. Це стосується і питання повернення цих активів, щодо яких вже є відповідне рішення суду, а також пошуку інших активів, які могли бути незаконно виведені з України до Латвії», — сказав В. Зеленський. Е. Левітс пообіцяв посприяти позитивному розв’язанню цього питання.

Зауважимо, напередодні стало відомо, що латвійський суд визнав злочинним походження коштів на суму понад 30 млн доларів США, які пов’язують із колишніми українськими високопосадовцями, та вирішив конфіскувати їх.

В. Зеленський під час прес-конференції також анонсував відкриття у Ризі пам’ятної дошки на честь дипломатичної місії УНР, яка розпочала свою діяльність саме в цьому місті в січні 1920 року.

Присутніх журналістів найбільше цікавило питання стосовно ситуації на Донбасі напередодні можливої «нормандської зустрічі». Володимир Зеленський запевнив, що розведення сил і засобів у Петрівському і Золотому не відбудеться, поки не буде дотримано сім днів «тиші», зафіксованих місією ОБСЄ. «Ми будемо чекати на сім днів «тиші». Для нас ознакою є ОБСЄ, яке повинно сказати, що не було пострілів», — зазначив Президент. Водночас зауважив, що в цих місцях, на момент учорашньої прес-конференції, зафіксовано два дні відсутності обстрілів. «Якщо буде сім днів «тиші», якщо ми всі будемо готові до відведення — не тільки наша сторона, то тоді будуть наступні кроки, які ми готові обговорювати», — сказав він.

Фото прес-служби Президента України.