Опалювальний сезон, як правило, розпочинається повідомленнями про холодні дитсадки, лікарні та пологові будинки. Цього ж року погода подарувала тепле бабине літо наприкінці жовтня, утім, це не завадило комунальникам потрапити на перші шпальти (хіба можна зривати графік!).

Щойно ми повідомили про загрозу замороження Нового Роздолу і Новояворівська на Львівщині, як отримали кардинально іншу інформацію.

Так, у Сумах 15 жовтня взялися вмикати опалення у житлових багатоповерхівках — і це при 20 градусах тепла на вулиці. Мешканці почали чинити спротив. У деяких будинках люди самовільно закручували вентилі. Людське обурення і здорова логіка примусили чиновників зібратися на засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки вже наступного дня (тобто 16 жовтня), на якому ухвалили рішення зупинити процес через теплу погоду. Наступне засідання комісії запланували на 22 жовтня. Ось тоді й визначать, коли розпочинати в Сумах опалювальний сезон. Об’єктів гуманітарно-соціальної сфери, зокрема, лікарень і дитсадків, це не стосується — їх обігрівають уже давно.

Днями Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що опалювальний сезон в Україні завжди стартує у ручному режимі через проблеми з системою теплопостачання. «Настільки погано працює система — борги, застарілі комунікації, безліч проблем, корупція, безгосподарність. Це все призводить до того, що чи не кожним містом доводиться займатися у ручному режимі. Це неправильно. У багатьох містах виникає проблема з розрахунками, з якістю комунікацій, з тим, що людям не платять заробітну плату. Колективи не готові виходити на роботу, щоб увімкнути опалення», — сказав О. Гончарук, слова якого цитує «Укрінформ». З гарних новин, якими поділився прем’єр: перед стартом опалювального сезону уряд знайшов рішення по одному з найпроблемніших міст — Смілі. Там нарешті знайдено компромісне рішення, й з настанням холодів люди не мерзнутимуть.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.