Протягом перших п’ятдесяти днів роботи нова Верховна Рада зробила набагато більше, ніж деякі попередні скликання упродовж всієї своєї каденції. Таке переконання вчора під час брифінгу висловив глава парламенту Дмитро Разумков.

Спілкуючись із журналістами, він наголосив: підсумками перші результати назвати важко, адже все тільки починається. «Ми непогано працюємо — вся зала Верховної Ради, — зауважив її очільник. — Багато законопроектів приймається щодня. Сподіваюся, надалі ситуація не зміниться, а якщо й стануться зміни, то тільки в кращий бік».

Відповідаючи на запитання, Д. Разумков прокоментував заяву Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні про необхідність закриття сайту «Миротворець». «Парламент не може долучатися до таких процесів, — сказав він. — Ми не можемо закривати інформаційні та інші сайти. У нас немає таких повноважень і не певен, що вони нам потрібні. Але мені дуже хотілося б, щоб цей ресурс працював виключно в законодавчому полі та не шкодив інтересам нашої держави. Адже не можна не звертати увагу на заяви таких поважних моніторингових місій. Це некоректно і неправильно».

За словами Д. Разумкова, вже до нового року в парламенті може з’явитися низка законопроектів, пов’язаних із запровадженням народовладдя. Над ними вже працює робоча група на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради, представником Президента в парламенті Русланом Стефанчуком. Про це Д. Разумков повідомив, коли відповідав, чи можуть винести питання про продаж землі сільськогосподарського призначення на всеукраїнський референдум. За словами Голови Верховної Ради, окремо ухвалювати закон про референдум наміру в парламенті не мають. Ідеться винятково про комплексний підхід.

Оскільки вчора парламент ухвалив законопроект, відповідно до якого призначення субсидій тепер відстежуватиме спеціальна інформаційно-аналітична система, то журналісти запитували, чи в цю систему зможуть втручатися чиновники та наживатися на хабарах, розподіляючи пільги в ручному режимі. «Ніколи не можна бути впевненим у тому, що не з’явиться недоброчесна особа, яка може використовувати систему зі злими умислами, — зауважив Д. Разумков. — Тут важливо, щоб реакція влади на такі випадки була швидкою та адекватною в рамках чинного законодавства».

Представники ЗМІ також цікавилися, чи означає затримка Олега Гладковського «початок весни і початок «посадки». Відповідаючи на це запитання, Д. Разумков зазначив: «Восени теж, буває, саджають. Але я не можу прокоментувати цю ситуацію. Поки що не маю ані її підтвердження, ані спростування. Утім, вважаю, що такі події маємо коментувати не ми, політики, а правоохоронці. Ми ухвалюємо закони для того, щоб правоохоронні органи плідно працювали, незважаючи на те, хто в яких кріслах сидів учора і сидить сьогодні».

Довелося Д. Разумкову прокоментувати й ситуацію, яка склалася з народним депутатом В’ячеславом Медяником. Напередодні оприлюднили знімок, на якому відображено переписку цього народного депутата, в якій ідеться про оборудки із залученням деяких прокурорів та їх заступників. Голова Верховної Ради наголосив, що всі рішення з цього питання ухвалюватимуть після того, як буде проведено спеціальне розслідування. За його результатами парламентарії вийдуть на якесь рішення, запевнив Д. Разумков. У цьому контексті глава парламенту зауважив, що варто буде прийняти закони, які дадуть змогу правоохоронним органам та громадськості контролювати роботу народних депутатів.

Окреслив голова законодавчого органу влади й перспективи боротьби з кнопкодавством. Для того, щоб мати дієвий механізм, потрібно переоснастити робоче місце кожного народного депутата, сказав він. Ідеться про обладнання, яке зчитуватиме біометричні дані. «Це не може статися найближчим часом, але ми до цього йдемо», — сказав Д. Разумков. Він також зауважив, що цілком імовірно вже в новій каденції кількість депутатів може скоротитися до трьох сотень, тож треба враховувати і цей фактор. А поки система не працює, каратимуть копійкою. З другого боку, зауважив глава парламенту, протягом п’ятдесяти днів роботи Верховної Ради дев’ятого скликання зафіксовано лише три випадки кнопкодавства, а це не так уже й погано порівняно з минулими каденціями.

На завершення Д. Разумков позитивно оцінив ухвалений учора закон, в якому пропонують стимулювати викривачів корупційних злочинів. «Це і політична, і юридична обіцянки, які в передвиборній кампанії давали політична партія «Слуга народу» і Президент, — зауважив він. Люди, які повертають гроші до бюджету, мають розраховувати на підтримку держави та на матеріальну компенсацію за свою діяльність. Це непоганий закон. Сподіваюся, він запрацює вже найближчим часом».

Факт

За перші 50 днів роботи нової Верховної Ради розглянуто 209 законопроектів. У цілому ухвалено 56 законопроектів та ще 16 схвалено в першому-другому читаннях.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.