За словами голови комітету Миколи Сольського, загалом у Верховній Раді зареєстровано один урядовий і десять альтернативних законопроектів, пов’язаних з обігом земель, «і всі вони відрізняються». Адже пропонуються різні підходи до законодавчого врегулювання надзвичайно важливого для країни питання, тож народним обранцям необхідно напрацювати єдину модель регулювання задіяних у товарному агровиробництві гектарів.

Утім, спільне виважене рішення поки що не проглядається. Підтвердження — бурхливі суперечки народних депутатів — представників різних політичних сил. Серед пропозицій: відхилити всі запропоновані законопроекти щодо обігу земель сільгосппризначення, винести питання на всеукраїнський референдум, спочатку провести інвентаризацію угідь тощо. Присутні на засіданні фермери, представники потужного агробізнесу та громадськості також переважно були налаштовані рішуче проти можливого запровадження вже наступного року ринку сільгоспгектарів, наголошуючи, що «треба зняти напруження в суспільстві, провести референдум і тільки після цього розглядати законопроекти...».

Після двогодинної дискусії комітет ухвалив рішення продовжити розгляд питань порядку денного, зокрема законопроектів щодо обігу земель сільгосппризначення, на наступному засіданні.