Вечірнє засідання 17 жовтня

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби) (№ 0906). За проголосували 278 депутатів: «Слуга народу» — 212, «Опозиційна платформа — За життя» — 0, «Європейська солідарність» — 16, «Батьківщина» — 11, «За майбутнє» — 9, «Голос» — 16, позафракційні — 14. Нагадаємо, на невідкладному розгляді цього питання ще зранку наполягала співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко.

Як зауважила заступник голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла, законопроект спрямовано на вдосконалення законодавства України з питань виконання військового обов’язку, запровадження нових військових звань сержантського і старшинського складу Збройних Сил України, що відповідають стандартам НАТО. А також підвищення ролі сержантського і старшинського складу в навчанні й вихованні підлеглого особового складу та виконання ними завдань за призначенням, створення додаткових мотиваційних чинників щодо проходження громадянами України військової служби за контрактом, що сприятиме переходу Збройних Сил України на професійну основу.

«Цей законопроект вводить натовські звання для сержантського і старшинського складу, для солдатів і також унормовує їхній розвиток відповідно до стандартів НАТО та тих викликів, які стоять перед нашою державою», — наголосила М. Безугла.

Ірина Геращенко, у свою чергу, нагадавши, що цей законопроект було підготовлено народними депутатами попереднього скликання, зауважила: «Цей законопроект об’єднає сесійну залу, тому що він є важливим для Збройних Сил України. І це той закон, на який чекає наша армія».

На вечірньому засіданні було ухвалено у другому читанні та в цілому:

проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення депутатських запитів» (№ 1036-1). «За» — 248;

проект закону «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо запровадження електронного документообігу, пов’язаного із законодавчим процесом» (№ 1044-1). «За» — 256;

проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами» (№ 0913). «За» — 288.

У першому читанні ухвалено:

проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за закупівлю за рахунок бюджетних коштів завідомо неякісних лікарських засобів» (№ 1152-1). «За» — 306;

проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» щодо вдосконалення діяльності Державної прикордонної служби України» (№ 2161). «За» — 264.

У першому читанні та в цілому було ухвалено проект постанови «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час змін власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації» (№ 2152). «За» — 278.

Верховна Рада також включила до порядку денного, розглянула та підтримала в цілому (316 «за») постанову «Про створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань формування і реалізації державної політики щодо відновлення територіальної цілісності та забезпечення суверенітету України» (№ 2268).

Представляючи документ, голова фракції «Голос» Сергій Рахманін зауважив, що з відповідною законодавчою ініціативою виступили народні депутати з чотирьох фракцій: «Голос», «Слуга народу», «Європейська солідарність» та «Батьківщина».

Суспільство дуже чутливо реагує на будь-які рухи, спрямовані на подальшу деокупацію, реінтеграцію тимчасово окупованих територій, сказав він, додавши, що поява цієї комісії не є зазіханням на будь-які повноваження будь-якого з державних органів чи будь-кого із посадових осіб. «Але Верховна Рада — це саме той орган, який 100-відсотково обирається всім народом, тому спроба, і, я сподіваюсь, вдала, об’єднати зусилля представників різних політичних сил дозволить зняти напруження і розробити нову дорожню карту, яка зніме взагалі будь-які питання про навіть теоретичну можливість капітуляції перед агресором», — зауважив С. Рахманін і додав, що вже найближчим часом комісія запропонує на розгляд Верховної Ради проект постанови, в якому буде зазначено засади і порядок дій, якого мають дотримуватися всі посадові особи, всі державні інституції, щоб запобігти будь-яким загрозам, які можуть виникати в процесі подальшої деокупації та реінтеграції окупованих територій.

До комісії увійшли 12 народних депутатів з фракцій: «Слуга народу», «Голос», «Європейська солідарність», «Батьківщина» і групи «За майбутнє».

Перший заступник Голови Верховної ради Руслан Стефанчук на початку вечірнього засідання повідомив про створення міжфракційного депутатського об’єднання «Кубань». Його головою обрано Олексія Гончаренка.