Меморіальна дошка, виготовлена на кошти родини письменника, прикрасила будинок на вулиці Олеся Гончара, 52, в якому той проживав з 1982 по 2013 роки.

Слово про письменника під час відкриття сказав народний депутат першого скликання Верховної Ради України, відомий публіцист Віталій Карпенко. Він нагадав про активну політичну та громадську діяльність Сергія Плачинди, котрого вважає своїм другом. «Екологічна асоціація «Зелений світ», до створення якої причетний Сергій Петрович, Українська селянсько-демократична партія, які він очолив, ряд інших громадських організацій, створених Плачиндою, змінили політичних ландшафт молодої незалежної держав», - наголосив Карпенко.

Віталій Карпенко.

Леся Оробець, народна депутатка 6 та 7 скликання українського парламенту, розповіла, яке враження у дитинстві справила на неї книга Плачинди «Неопалима купина», книга, де художньо осмислюються постаті Роксолани, Галшки Гулевичівни, Артема Веделя, Максима Березовського, Теофана Прокоповича і за яку автора було виключено з комуністичної партії за «український буржуазний націоналізм». «Я вперше задумалася над тим, що українці – не другорядна, упосліджена нація, а нація героїчна, нація видатних постатей, яскравих митців, геніальних стратегів та мудрих політиків».

Леся Оробець.

Слово про Сергія Плачинду сказали також колеги-письменники, політики, вчені, науковці, зокрема, Марина Гримич, Ганна Онкович, Сергій Жижко та ін.

Донька письменника Галина Плачинда та скульптор Данило Ровенчин.

Насамкінець донька письменника, відома журналістка Галина Плачинда подякувала автору меморіальної дошки Данилу Ровенчину. «Мені дуже щастить на талановитих людей в житті! Данило - ще студент Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, але вже цілком сформований, потужний і яскравий скульптор. Даниле, дякуємо тобі за роботу - ти спіймав сонячного зайчика татової душі», - сказала Галина Плачинда.

Фото автора.