Станіслав Чернілевський — поет, кінорежисер, кіносценарист. Цей невисокий на зріст чоловік отримав кілька куль минулої зими на Майдані. А нещодавно, на презентації своєї книжки «Чеський зошит» у столичному Будинку кіно, Чернілевський сказав про це: «Я не боєць — я звичайний віршар. Я підкидав дрова у вогонь на Майдані, де був разом зі своїми студентами з театрального університету. Я не міг бути в іншій точці, бо затираються якісь речі, та глина, з якої тебе створив Бог».

Так, поет був поранений на майдані Незалежності в ніч із 18 на 19 лютого минулого року. Праву руку було двічі прострелено. Навиліт. Зачепило й ліву. Як пише автор у передмові до нової книжки, сталася фантастична неймовірність, Божий дар — він, серед сорока поранених майданівців, потрапив на лікування до Чехії. Уряд цієї країни забезпечив повний курс лікування і реабілітації.

Рядки нової книжки не писалися — руки були в бинтах. Вірші знаходилися десь аж у самому серці... І цих текстів, цього чеського зошита не було б, якби не Зіна Гаврилюк, Світлана Порше з родинами та інші добродії в Чехії, які не лише приносили книжки, фрукти, а й зібрали гроші на ошатне видання — «Чеський зошит».

Про що ця книжка? Про біль, з якого народжується Слово. Про свободу, за яку треба платити кров’ю. Про любов і зраду, через яку гинемо. Про Україну, що нині в огні неоголошеної війни.

Все запродано. Стерто. Забуто.

Все, що гід говорив пілігриму.

Час Антихриста з коренем «путо»

розпочався з іржавого Криму.

Книжка ця багатопланова — гострі строфи про наше сьогодення сусідять з ніжною лірикою, біблійні та євангельські мотиви переплітаються з рядками про матір.

Про що б не писав Чернілевський, слово його вагоме, яскраве і несе в собі дух непересічної особистості автора. 

Про Чернілевського, віртуозного поета і безстрашного, дієвого патріота, мовили добре слово на презентації літератори Іван Драч, Богдан Жолдак, Світлана Йовенко, Ніна Гнатюк, голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, актриса Галина Стефанова, кінорежисери Ольга Самолевська та Віктор Політов. Увертюрою до цієї зустрічі стали пісні у виконанні співака і композитора Ігоря Якубовського.

«Чеський зошит» беруть до рук перші читачі. Людям сьогодні так потрібне чесне, виважене, просвітлене Слово, що несе правду, віру і надію, утверджує нас внутрішньо.

Київ.