Подія зібрала чимало люду. А символічну стрічку перерізали голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко та засновник виноробної компанії «Шато Чизай» Геннадій Гутман.

За переказами, винороб Чиз жив в урочищі Чизай поблизу Берегового у XIII столітті, володів виноградниками й виготовляв вино. Саме тут і розташоване «Шато Чизай». А відтепер символічний майстер Чиз знайомитиме гостей з історією виноградарства і виноробства Закарпаття.

Привертають увагу давні експонати і робочий інвентар, який колись використовували, аби виробляти сонячний напій. Зокрема, старовинні дубові бочки, вік яких сягає ХVII сторіччя.

Як наголошували господарі свята, найстарішому пресу для вина 300 років, але традиції виноробства на Закарпатті сягають глибокої давнини.

За словами Геннадія Гутмана, справа нинішніх виноробів — «не просто виготовляти якісне вино, але й повернути закарпатському вину велику славу, знову вписати область на карту світу як виноробний регіон».

— «Шато Чизай» — це маленька Італія... Для туристичної галузі Закарпаття — це відкриття, — цитує Ігоря Бондаренка прес-служба ОДА.

— Ми «оживили» винороба Чиза і він проведе вас цікавим маршрутом. Дізнаєтеся і про вино в світі, сучасні тенденції, побачите, як створювали вино на Закарпатті в різні часи і як його виготовляють зараз. Культура вина — це історія, яку приємно пізнавати, — наголосив автор проекту Ігор Радомисельський.

Участь у відкритті унікального музею також взяли народний депутат України Валерій Лунченко, обласний обранець Мирослав Білецький, голова Берегівської райдержадміністрації Іштван Петрушка, міський голова Берегового Золтан Баб’як.

Фото надано прес-службою ОДА.