Мал.Олексія КУСТОВСЬКОГО

Минулого тижня ціни на картоплю в Україні пішли на спад. Як зазначають виробники, це пов’язано насамперед зі зниженням попиту, у той час як обсяги пропозиції не переставали зменшуватися через регулярні поставки картоплі з-за кордону.

На кінець минулої декади середні ціни на продукт становили 8—11 грн/кг, що на 8% нижче показників позаминулого тижня. При цьому знижували ціни переважно господарства, які не планують зберігати врожай тривалий час. Великі господарства, що мають овочесховища, здебільшого відмовляються від реалізації за нинішніми цінами.

Незважаючи на зниження, сьогодні ціни на картоплю залишаються рекордно високими. Утім, багато фермерів чомусь упевнені, що взимку й навесні ціни на картоплю продовжуватимуть зростати, тож не поспішають розлучатися з дорогоцінним «другим хлібом».

Цими вихідними ціни на картоплю були втричі вищими, ніж о цій порі роком раніше, констатують експерти.

Тим часом міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов заявив, що в України чимало домашніх завдань, виконання яких очікують західні партнери.

Їх виконання дасть змогу нашій країні здійснити економічний прорив.

— Ми — на межі економічного прориву. Це відчувалося в усіх зустрічах у США. Люди, бізнес, інвестори, чиновники з цікавістю дивляться на Україну, і всі визнають спроможність нової влади змінити країну. Очікування високі, але всі хочуть трохи придивитись і точно переконатися, — повідомив Милованов.

За його словами, є чотири напрями, до яких демонструється найбільша цікавість. Це судова реформа і реформа правоохоронних органів, самостійність нового уряду і відсутність так званого тіньового керівництва, однакові правила гри для всіх в Україні, боротьба з власниками банків, які завдали збитків клієнтам та платникам податків.

Щось подібне вже, здається, чули. І не один раз! Наша пісня ловка, нова, починаймо її знову?

І — на закінчення — про висотні будівлі, які з наступного року будуватимуть тільки енергоефективними.

У новому ДБН В.2.2-41:2019 «Висотні будинки. Основні положення» введено норму щодо проектування висоток з класом енергоефективності не нижче «В». Вона відповідає вимогам закону щодо енергоефективності будівель, що набрав чинності 23 липня минулого року, яким запроваджено європейські вимоги до енергозбереження, а саме — введено класи енергоефективності будівель від «A» до «G». Це дасть змогу економити на енергоресурсах до 40%. ДБН, до речі, вже опубліковані, і діятимуть вони з 1 січня наступного року.

Шкода лиш, що досі в нашому законодавстві, на відміну від європейського, на яке ми так рівняємося, жодного слова про подолання економічної бідності!

Підсумовував Віктор БОНДАР.