Глава уряду Північної Македонії і лідер правлячої партії Соціал-демократичний союз Македонії (СДСМ) Зоран Заєв не раз запевняв, що за будь-якого провалу евроінтеграційних процесів оголосить про проведення дострокових парламентських виборів. Вони потрібні для того, щоб громадяни країни висловилися про необхідність вступу держави з новою назвою і конституцією до Євросоюзу, а також підтвердили свою довіру до партії СДСМ, з ініціативи якої було затіяно початок переговорів із Грецією про перейменування Колишньої Югославської республіки Македонія (під цією назвою країна була прийнята в члени ООН), підписано з Афінами Преспанський договір, а також внесено зміни до конституції.

Ще до початку жовтневого саміту Євросоюзу в Брюсселі прем’єр-міністр Зоран Заєв на спільній прес-конференції з єврокомісаром з політики сусідства й розширення ЄС Йоганнесом Ганом, що відбулася 16 жовтня, попередив: відкладання дати початку переговорів про вступ Північної Македонії до ЄС спричинить розчарування громадян і піде на руку інтересам третіх країн у Балканському регіоні. «Будь-яка відстрочка буде сприйнята як негативне рішення і спричинить великий негативний ефект. Відбудеться сильне розчарування громадян і членів парламенту, які підтримали реалізацію Преспанської угоди. Не треба забувати, що виконання Преспанської угоди пов’язане з відкриттям глав переговорної платформи про вступ до ЄС», — заявив Заєв.

Однак, очевидно, учасники саміту не почули чи не зрозуміли його. Вони так і не змогли домовитися про початок переговорів щодо приєднання до ЄС Албанії і Північної Македонії. Сумніви в їхні душі й серця заклав президент Франції Еманнуель Макрон. Але чимало європейських лідерів заявили, що учасники саміту «припустилися історичної помилки». Саме так назвала це рішення верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні. Вона виступила за якнайшвидше її виправлення. Могеріні підтримав і прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте. Він відзначив, що Албанія і Північна Македонія пережили турецьке панування, а потім, після Другої світової війни, опинилися в складі блоку комуністичних країн, хоча «вони все життя прагнули бути в Європі». Прем’єр Італії додав, що «достатньо було запустити процедуру й зовсім не обов’язково було починати переговори на цьому етапі».

Ось чому, повернувшись до Скоп’є, прем’єр-міністр Північної Македонії, заговорив про дострокові парламентські вибори. З такою заявою Зорана Заєв минулої суботи звернувся до громадянам країни. За його словами, вибори необхідні для того, щоб громадяни підтвердили політику, спрямовану на вступ до Євросоюзу. В цьому він переконав і президента Стево Пендаровскі, який негайно запросив до своєї резиденцію лідерів усіх політичних партій для консультації з цього важливого для держави питання.

Пропозиція лідера СДСМ була підтримано всіма, і навіть визначено дату проведення дострокових виборів — 12 квітня 2020 року. Учасники наради домовилися, що з 3 січня країною до виборів керуватиме тимчасовий або технічний уряд, який сформує президент. До нього ввійдуть представники від усіх парламентських партій. Основна опозиційна сила, якою є ВМРО-ДПМНЕ, вже «зарезервувала» у ньому крісла міністрів внутрішніх справ і соціальної політики для своїх висуванців.