Інвестиції Японії у розвиток інфраструктури України та результат наших реформ стали ключовими темами зустрічі українського Президента Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе. Перемовини відбулися у рамках робочого візиту глави нашої держави до Токіо для участі в церемонії інтронізації Імператора Нарухіто, який розпочався учора й триватиме до 24 жовтня.

«Ми зацікавлені в продовженні реалізації інфраструктурних проектів за підтримки Японії. Особливо вдячні Японії за пільговий кредит у майже $1 млрд на модернізацію Бортницької станції аерації. Сподіваємося, роботи почнуться вже на початку наступного року», — зауважив В. Зеленський під час розмови з Сіндзо Абе, повідомляє його прес-служба.

Під час зустрічі з Сіндзо Абе Володимир Зеленський (на знімку) подякував за послідовну політику Японії стосовно підтримки України та невизнання спроби незаконної анексії Криму, збереження санкцій проти Росії. «Я хочу подякувати вам особисто за незмінну позицію щодо територіальної цілісності та суверенітету України», — цитує Президента його прес-служба. Глава держави розповів про безпекову ситуацію на Донбасі та останні зрушення у напрямку припинення війни й досягнення миру. Він також подякував за пом’якшення з 1 січня 2018-го візового режиму для громадян України та порушив питання запровадження безвізового режиму для українців напередодні Олімпійських ігор 2020 року в Токіо. 

У свою чергу Сіндзо Абе високо оцінив результати реформ, проведених в нашій країні, та запевнив, що Японія й надалі підтримуватиме Україну у впровадженні позитивних змін.

Окрім того, програмою візиту передбачено зустрічі Володимира Зеленського з керівниками нижньої та верхньої палат парламенту, членами японської парламентської асоціації дружби з Україною, керівництвом Японського агентства міжнародного розвитку та Японської асоціації нової економіки, представниками японського бізнесу, а також низку двосторонніх перемовин з лідерами іноземних країн.

До речі, церемонія інтронізації Імператора Японії, участь у якій візьме й Володимир Зеленський, має відбутися сьогодні. 59-річний Нарухіто став 126-м японським імператором. Його батько Акіхіто відрікся від трону після 30 років правління. Нарухіто навчався в Оксфордському університеті і став спадкоємним принцом у 28 років.

Фото прес-служби Президента України.