Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом розглянув проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю (нагляду) у сфері житлово-комунального господарства (№ 2100). За словами заступниці голови комітету Марії Мезенцевої, має існувати контроль за наданими послугами, і виборці повинні мати можливість звертатися до таких органів зі скаргами. Секретар комітету Валентин Наливайченко, в свою чергу, зауважив, що законопроект також передбачає модернізацію житлово-комунальної сфери, і в разі його ухвалення відкриє можливість для залучення європейських фондів, зокрема для осучаснення водовідведення, водопостачання (під гарантії центрального уряду). Це дасть змогу розв’язати проблеми таких міст, як Харків, Запоріжжя, Львів, Івано-Франківськ. Тож комітет ухвалив рішення, що законопроект № 2100 не суперечить праву ЄС.

Але найбільші дискусії цього разу точилися навколо двох законопроектів, які стосуються проблеми пластикових відходів в Україні. Зокрема, на розгляд комітету запропонували проект закону про зменшення кількості пластикових пакетів у цивільному обігу (№ 2051), який рішенням депутатів було названо лобістським. Як зауважила голова комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе, «під красивими гаслами, які стосуються охорони навколишнього середовища і зменшення кількості пластику, нам пропонують прибрати якісь конкретні види пластику. І, власне, вирішувати проблему не системно і скоординовано, а вибірковими методами».

Були зауваження й до проекту закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України (№ 2051-1). Найбільше депутатів турбувала саме відсутність системного розв’язання проблеми відходів. Звучали думки, що спершу необхідно прийняти рамковий законопроект, в якому йтиметься про систему управління відходами, і вже потім ухвалювати законопроекти про окремі види відходів. Водночас перший заступник голови комітету Вадим Галайчук нагадав, що спроби розробити такий комплексний закон вже були, але зазнали фіаско. Комітет ухвалив рішення, що законопроект не суперечить за метою зобов’язанням України згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, хоч, на жаль, не враховує необхідності системного врегулювання. Комітет пропонує підтримати законопроект за основу із врахуванням зауважень.

Водночас Іванна Климпуш-Цинцадзе звернула увагу, що протягом останніх чотирьох тижнів комітет не отримав жодного висновку з урядового офісу щодо документів, які опрацьовувалися. Тому народні депутати вирішили запросити на наступне засідання віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитра Кулебу, щоб особисто дізнатися, чому діалог між комітетом та урядовим офісом досі не вдалося налагодити.