У п’ятницю народні депутати розглядали питання транспортування природного газу. Парламентарії проголосували за те, щоб наполовину скоротити строки внесення альтернативних законопроектів, а також застосували принцип «ad hoc» (відхилення від процедури) щодо розгляду та прийняття рішення.

З трибуни доповідав голова підкомітету Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин. «У квітні 2015 року прийнято Закон про ринок природного газу, — наголосив він. — Цим законом передбачено, що оператор газотранспортної системи повинен отримати ліцензію на здійснення діяльності, що передбачає незалежність та відокремлену роботу такого оператора». Згідно зі статтями 23 та 27 закону про ринок природного газу, нині затверджено дві моделі відокремлення оператора транспортування газу. Перша модель, затверджена Кабміном, передбачає, що Фонд державного майна передасть нашу газотранспортну систему на праві господарського відання державній компанії, яка буде створена на базі компанії «Магістральні газопроводи України» і буде підпорядкована Міністерству фінансів, поінформував законотворець. Без прийняття цього закону ми не пройдемо сертифікацію оператора газотранспортної системи, отож не матимемо незалежного оператора, наголосив А. Жупанин. Водночас, неприйняття цього законопроекту може зірвати процес переговорів про продовження контракту щодо транзиту російського газу через територію України.

«Наша газотранспортна система — друга за потужністю на європейському континенті й вона має унікальні природні газові сховища, які, в принципі, безцінні, — наголосила очільниця фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. — Для того, щоб побудувати цю газотранспортну систему з нуля, треба 300 мільярдів євро, це три ВВП країни. Років 15. На цю систему іде полювання. Її ніхто не збирається купувати, але її хочуть привласнити. Треба виконати зобов’язання, які у нас є по енергетичному пакету з Європейським Союзом і відділити газотранспортну систему від НАК «Нафтогаз».

«Маємо контракт з Російською Федерацією на транспортування газу в Європу, — зауважив у відповідь на це Прем’єр-міністр Олексій Гончарук. -Це дає нам можливість, дійсно, мати дохід. Це правда. І це надзвичайно важливий актив, який ми не повинні втратити. У нас є ситуація — цей контракт закінчується в кінці цього року. Росіяни хочуть не продовжувати його на тривалий термін. Для цього вони будують свої потоки, про які ви дуже добре знаєте. Це не економіка, це політичні дії Російської Федерації для того, щоб створити на нас тиск». За словами глави уряду, нам важливо ухвалити в першому читанні законопроект, який стосується відокремлення діяльності з транспортування природного газу. За словами О. Гончарука, йдеться про те, щоби завершити переговори і отримати довгостроковий контракт. У результаті, за його словами, матимемо максимально сильну позицію.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков поставив на голосування питання про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до деяких законів у зв’язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу (№ 2239-1) з необхідними техніко-юридичними правками. Його підтримали більшістю голосів.

Затим народні депутати перейшли до розгляду питання про внесення змін до закону про Державний бюджет на 2019 рік. Розглядали за скороченою процедурою. Говорили про те, щоб збільшити фінансування на реструктуризацію вугільних шахт на мільярд гривень. Мовляв, це дозволить забезпечити вчасну виплату заробітної плати шахтарям. Також йшлося про збільшення видатків на сектор національної безпеки та оборони на 1,4 мільярда гривень — на підняття грошового забезпечення військовослужбовців та вирівнювання зарплат між секторами сил оборони і на доплати військовослужбовцям у зоні АТО та Операції об’єднаних сил. А також на виділення додаткових коштів із резервного фонду для забезпечення ліквідації наслідків надзвичайних ситуації тощо. Його ухвалили більшістю голосів.

Наприкінці засідання заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зробила кілька оголошень. Вона закликала звернути увагу на те, що в жовтні в усьому світі, а також і в Україні відзначається День боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Вона звернула увагу на те, що міжфракційне об’єднання «Рівні можливості» роздало народним депутатам інформаційні матеріали і рожеві стрічки, щоб привернути увагу до питань ранньої діагностики цього важкого захворювання.

Заступник Голови Верховної Ради також поінформувала про створення депутатського об’єднання «Інтелектуальна Україна», головою якого обрано народного депутата Руслана Стефанчука. Також у парламенті створено міжфракційне депутатське об’єднання «За прискорену євроінтеграцію українського бізнесу». Його головою обрано народного депутата Дмитра Люботу. А головою міжфракційного депутатського об’єднання «За Хмельниччину» обрано Дениса Монастирського, поінформувала О. Кондратюк.

На завершення Голова Верховної Ради Д. Разумков подякував колегам за понаднормову роботу. «Вважаю, що ми зробили важливі речі, — сказав він. — Хочу побажати нашим колегам, які працюють у регіонах наступного тижня, плідної праці».