Її започаткували активісти знаної у місті громадської організації «Нова Полтава», котрі опікуються багатьма проектами, спрямованими на залучення земляків до суспільно корисних справ.

Слухачів школи відібрали за анкетами, які могли заповнити всі охочі. Оцінювали переконливість мотивації до навчання, попередній досвід громадської роботи та розуміння проблематики розвитку міста й бажання змінити його на краще. До когорти щасливчиків потрапили три десятки земляків, переважно молодих, різних професій і вподобань.

За словами співорганізаторки школи Юлії Городчаніної, фахівці знайомитимуть «учнів» із загальними засадами діяльності органів місцевого самоврядування та найважливішими аспектами містобудування, залучення інвестицій, електронного врядування, особливостями креативних індустрій тощо.

Фундатори школи депутата переконані: «двієчників» і прогульників у ній не буде. Не лише тому, що всі вирішили навчатися тут добровільно та ще й у вільний від роботи чи навчання час. Уже перше заняття за участю спеціалістів комунальної організації «Інститут розвитку міста» засвідчило неабияку зацікавленість слухачів і в отриманні нових знань, і в тому, щоб реалізувати їх на практиці. Навчання у школі депутата триватиме два місяці.