Про це на апаратній нараді в облдержадміністрації повідомила директор департаменту фінансів ОДА Олена Батраченко. За її словами, найбільше місцеві громади винні медпрацівникам — понад 14 млн грн. У Великописарівському, Недригайлівському, Путивльському, Середино-Будському і Ямпільському районах лікарі чекають грошей, зароблених ще у серпні.

Головний фінансист регіону рекомендувала місцевим керівникам не сподіватися на субвенції із держбюджету, а розв’язувати проблему самотужки. Адже у багатьох громадах паралельно існують як борги із зарплати, так і залишки на казначейських рахунках. Останніх з великим запасом вистачає, щоб цілком розрахуватися із працівниками. Зокрема, у Ямпільському районі сукупний борг лікарям — 350 тис. грн, а загальний залишок на рахунках місцевих бюджетів — майже 2 млн грн.

Очільниця обласного управління охорони здоров’я Надія Лисенко попередила, що через бездіяльність місцевих керівників на Сумщині можуть закрити шість центральних районних лікарень. Адже без зарплати медики не працюватимуть.