На знімку: голова комітету Дмитро Лубінець (крайній праворуч).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.  

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин вперше проводить виїзне засідання в Луганській та Донецькій областях, яке триватиме п’ять днів.

На КПВВ «Новотроїцьке» народні депутати ознайомилися з процедурою перетину лінії розмежування. Прикордонники розповіли про проблеми, які виникають у цьому процесі. Члени комітету наголосили на необхідності дотримання прав і свобод громадян України.

«Вперше в історії українського парламенту виїзне засідання триватиме аж п’ять днів. Весь цей час комітет працюватиме в Донецькій та Луганській областях. Ми відійдемо від традиційного офіціозу, коли виїзне засідання обмежувалось візитом до військово-цивільних адміністрацій. Натомість побуваємо в пунктах пропуску, оглянемо зруйновані внаслідок війни міста та села, об’єкти соціальної інфраструктури та підприємства, поспілкуємось із людьми, які живуть в «сірій» зоні», — заявив голова комітету Дмитро Лубінець.

За його словами, такий формат засідання дасть змогу членам комітету на власні очі побачити всі аспекти життя людей.

«Усі члени комітету побачать умови життя наших громадян, почують про їхні проблеми з перших вуст. Сподіваюсь, це допоможе нам ухвалювати правильні та ефективні рішення, а головне — сформувати системну та дієву державну політику щодо цього регіону», — наголосив Дмитро Лубінець.

Він також повідомив, що Комітет з питань прав людини Верховної Ради восьмого скликання так і не зміг провести виїзне засідання на Донбасі через відсутність кворуму.

Свою п’ятиденну роботу на Донеччині члени комітету розпочали з Маріуполя, бо це місто, яке з 2014 року прийняло чи не найбільше нових мешканців, має великий вдалий досвід роботи з внутрішньо переміщеними особами. Представники місцевої влади, підприємств та організацій Маріуполя презентували свої напрацювання щодо захисту нових мешканців та обговорили з народними депутатами України наявні проблеми стосовно ВПО.

Члени комітету відвідали одразу декілька локацій, аби поспілкуватися з якомога більшим числом переселенців та отримати зворотний зв’язок. Впродовж поїздки депутати також дізналися, які саме проекти та програми реалізуються у Маріуполі й які потребують на першочергову державну підтримку.

Під час спілкування з народними депутатами мешканці прифронтового селища Широкине поскаржилися на неможливість потрапити до рідних осель, на затримки державних виплат і проблеми з документами. Звертаючись до обранців, мешканка Широкиного Тетяна Пободна, зокрема, повідомила: «Нас не пропускають у Широкине, а це тягне за собою дуже багато проблем, у нас немає багатьох документів. Створено комісію з визначення завданих нам збитків, але вона не працює. Що стосується компенсації за втрачене житло, то ще жоден закон не був прийнятий».

За словами голови комітету Дмитра Лубінця, найближчим часом Широкине увійде до Сартанської громади, а документи стосовно гуманітарної допомоги та закони щодо компенсації за втрачене житло будуть ухвалені.

Цього самого дня учасники виїзного засідання ознайомилися з діяльністю Лівобережного районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У центрі надаються сучасні сервіси родинам, які через збройний конфлікт полишили свої домівки.

Народні обранці поспілкувалися з переселенцями, що відвідують центр, та обговорили проблеми, з якими люди стикаються щодня.

Далі на маршруті народних депутатів був переїзд до гуртожитку для внутрішньо переміщених осіб. Заступник міського голови Маріуполя Михайло Івченко зазначив, що вкрай важливим є повернутися до бальної системи надання житла переселенцям та іншим пільговим категоріям людей. Адже це, за його словами, дозволить визначити пріоритетність забезпечення житлом.

«Ми готові до будівництва нових будинків, в нас є приміщення під реконструкцію. Але ми сподіваємося на державну фінансову підтримку в цьому питанні. За умови фінансування, або якщо знову почне діяти програма 50 на 50 на рівні держави, Маріуполь за п’ять років повністю забезпечить житлом усіх переселенців», — зауважив М. Івченко.

Наступною локацією, яку відвідали представники комітету, став Кардіосудинний центр. Новий, сучасний медичний заклад, де пацієнтам надають кваліфіковану допомогу, також потребує державної підтримки. Тут надається медична допомога із застосуванням передових методів, проводяться дуже складні операції. За словами заступника міського голови Маріуполя Ксенії Сухової, дуже відчувається брак коштів на лікування переселенців, місто потребує компенсації цих витрат від держави. Окрім цього, Кардіосудинний центр потребує додаткового фінансування з держбюджету на придбання спеціальних матеріалів для проведення хірургічних операцій.

«Увага парламентаріїв до Маріуполя й до питання соцзахисту тимчасово переміщених осіб є дуже важливою, — зазначив секретар міської ради Маріуполя Степан Махсма. — Треба домогтися прийняття закону, який би передбачав компенсації за втрачене майно під час бойових дій та виплати родинам загиблих».

Як повідомив секретар Маріупольської міської ради, місцева влада підготувала низку питань для народних депутатів та членів комітету, щоб вони втілили їх у законодавчі акти. «По-перше, нас дуже цікавить державна програма будування житла. Усі свої пропозиції ми підготували в письмовому вигляді для комітету, сьогодні передали їх та будемо чекати на зворотний зв’язок», — зазначив Степан Махсма.