Які ризики закладені у «формулі Штайнмаєра» та Мінському протоколі, якими є перспективи врегулювання конфлікту на Донбасі, що для цього потрібно та чого не можна робити Україні? Про це йшлося під час круглого столу в Українському кризовому медіа-центрі, у якому взяли участь народні депутати та представники громадянського суспільства.

Розпочинаючи обговорення, народний депутат Олександр Качура («Слуга народу») звернув увагу, що останнім часом на адресу влади лунає жорстка критика, але не пропонується нічого натомість. «Ми хочемо почути пропозиції, як ситуацію бачать представники громадянського суспільства та представники інших політичних партій, щоб зробити висновки, які в подальшому можуть бути впроваджені Офісом Президента і нашою парламентською фракцією у нормативні акти чи конкретні плани дій», — сказав він та пообіцяв, що ідеї, які пролунали під час круглого столу, буде обговорено на засіданні фракції. Також О. Качура закликав виходити із того, що йде підготовка до переговорів у «Нормандському форматі», тож сьогодні потрібно робити все, щоб Україна вийшла на ці переговори із сильною позицією та отримала необхідний результат. «Жодної капітуляції нема. Президент і наша політична партія діють виключно в інтересах українського народу. Ми з вами на одній стороні. Давайте сконцентруємося на єднанні, щоб спільно створити сильну позицію і досягати результатів», — закликав О. Качура та запевнив, що новий закон про особливий статус окремих районів Донбасу буде написано не іноземцями і не за межами України, а в українському парламенті у діалозі з українським народом.

Народний депутат Ірина Геращенко («Європейська солідарність») наголосила, що в попередні п’ять років будь-які ідеї щодо врегулювання ситуації на Донбасі обговорювалися в пакеті із ключовою, безпековою частиною, до якої відноситься дотримання режиму тиші, виведення російських військ і техніки та питання контролю над україно-російським кордоном. Нагадавши, що Мінський протокол було підписано у найкритичніші для України дні, вона підкреслила, що Путін завжди влаштовував загострення на фронті, щоб під час переговорів диктувати свої умови. «Підписання «формули Штайнмаєра» напередодні переговорів у «Нормандському форматі» — це нове Дебальцеве, тільки тепер уже для Президента Зеленського, яке серйозно послаблює позиції України. І мене дуже бентежить, що ми бачимо обговорення лише політичного блоку, де відповідальність покладається лише на Україну, а Росія, по суті, виводиться з-під будь-якої відповідальності, тому що безпекова складова не обговорюється», — підкреслила І. Геращенко та висловила переконання, що з Путіним домовитися неможливо, тому маємо діяти з позиції захисту українського суверенітету і територіальної цілісності, не понижуючи планку вимог до Росії. Також народний депутат наголосила на важливості того, щоб до цього процесу була активніше залучена Верховна Рада. «Майданчиком для співпраці може бути Тимчасова спеціальна комісія з питань реінтеграції, яка вже розпочинає свою роботу», — вважає І. Геращенко.

На думку представниці фракції «Голос» Інни Совсун, насамперед важливо чітко назвати причини того, чому Путін анексував Крим та напав на Донбас. На її думку, єдина причина російської агресії — це демократизація України, бо саме цього прикладу путінський режим боїться найбільше. «Мета Путіна — це неіснування демократичної суверенної української держави. І саме тому нам важливо пояснювати світові, чому Путін напав на Україну», — зазначила вона та закликала вибудовувати міжнародну коаліцію, яка протидіятиме цій агресії. «Виходити на переговори з Путіним, не розуміючи причин російської агресії і думаючи, що ми зможемо його перехитрити — це дуже слабка позиція і це вкрай небезпечно», — зауважила І. Совсун.

У тому, що на переговори з Путіним можна йти, тільки маючи сильну позицію, переконаний і екс-представник України у Тристоронній контактній групі в Мінську Роман Безсмертний. «Україні на сьогодні потрібна технічна розмова з Москвою. А також очевидно, що потрібно активізувати наші дії по лінії Парижа і Берліна, але цим повинен займатися не міністр закордонних справ, а спеціально уповноважена Президентом для таких переговорів особа, щоб з урахуванням нинішньої ситуації запропонувати нову модель та новий зміст для діалогу, бо для мене очевидно, що «формула Штайнмаєра» вже «скинута з воза», — зазначив він.

Крім того, учасники круглого столу закликали під час переговорів у жодному разі не розділяти питання Донбасу та Криму, уникати використання терміна «Мінські угоди», оскільки він викривлює правову природу документа, адже є лише Мінським протоколом, не сподіватися на швидке досягнення миру та посилювати обороноздатність країни.