Бойовики терористичного угруповання «ДНР», підтримувані Росією, на своєму сайті 22 жовтня повідомили, що українського журналіста Станіслава Асєєва, автора колонок для проекту «Радіо «Свобода» Донбас.Реалії», засуджено до 15 років ув’язнення з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. Тридцятирічного уродженця Донецька, який під псевдонімом Станіслав Васін працював на окупованій території, звинуватили за кількома статтями — «шпигунство», «організація екстремістської організації», «підбурювання до шпигунства», «публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності» та «публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності». Вирок набув законної сили. Зв’язок з донецьким блогером перервався 2 червня 2017 року. У липні бойовики підтвердили, що вони утримують журналіста в заручниках, і дозволили йому зустрітися з матір’ю.

Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест Російській Федерації у зв’язку з «судовим рішенням» російської окупаційної влади у Донецьку щодо позбавлення волі громадянина України, журналіста Станіслава Асєєва нібито за шпигунство та заклики до екстремістської діяльності. «Незаконне утримання та псевдовирок Станіславу Асєєву вчергове підтвердили, що окупаційний режим розглядає незалежну журналістику як одну з головних загроз своєму функціонуванню. Недарма УВКПЛ ООН у своїй доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні за період з 16 травня до 15 серпня 2019 року окремо відзначило відсутність можливостей для публічного висловлення критичних поглядів на окупованій частині Донбасу. Ми вимагаємо від Російської Федерації негайного звільнення С. Асєєва та усіх інших незаконно утримуваних громадян України. Закликаємо міжнародну спільноту засудити незаконне позбавлення волі громадянина України С. Асєєва та посилити тиск на РФ з метою безумовного звільнення усіх громадян України, які утримуються як заручники на території Росії та тимчасово окупованих територіях України», — зазначено у заяві МЗС.

Із закликом звільнити бранця кремлівських маріонеток виступили ОБСЄ, США, Асоціація польських журналістів, Європейська федерація журналістів (EFJ). Занепокоєння через засудження автора «Радіо «Свобода» Станіслава Асєєва у не підконтрольному українській владі Донецьку висловило Посольство США в Україні. «Ми глибоко стурбовані повідомленнями про те, що журналіста Станіслава Асєєва було засуджено так званою «ДНР» до 15 років ув’язнення. Ми закликаємо Росію та сили, які вона підтримує, негайно звільнити його та інших несправедливо затриманих українців», — йдеться в повідомленні посольства у Твіттері.