Але це відбулося лише після втручання Луганської ОДА.

Нагадаємо, що з 18 жовтня ЛЕО повністю припинило постачання об’єктів «Лисичанськводоканалу» через борги, що накопичилися до 1 січня 2019 року. А вони сягнули понад 167 млн грн. Це призвело до того, що без води опинилися майже 46 тис. абонентів Привілля, Новодружеська, Борівського та частини Лисичанська. Постраждали понад 50 установ соціальної сфери.

На засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій зазначалося, що дії з припинення електропостачання об’єктів ЛКСП «Лисичанськводоканал» можуть зірвати початок опалювального сезону в містах Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля. Засновником ЛКСП «Лисичанськводоканал» є Лисичанська міськрада. ОДА неодноразово рекомендувала її керівництву передбачити у 2019 році в місцевому бюджеті кошти для надання фінансової підтримки підприємству на оплату електроенергії. Крім того, невиконання закладеного в тарифі обсягу реалізації вже за 9 місяців 2019-го призвело до недоотримання доходів у розрахунковій сумі понад 83 млн грн. Також протягом цього року загальний рівень розрахунків споживачами за отримані послуги ЛКСП становив 88%. Тож підприємство вже недорахувалося майже 6,5 млн грн, а у разі зниження рівня розрахунку недоотримання коштів протягом листопада—грудня сягне 1,3 млн грн. Подальші збитки від невиконання закладених у тарифі обсягів протягом листопада—грудня додатково позбавить підприємство понад 18 млн грн.

На цей час «Лисичанськводоканал» на виконання вимог договору зобов’язаний здійснювати передплату ТОВ «Енера Схід» за електроенергію згідно з виставленими рахунками в середньому щомісячно у 3,6 млн грн.

За результатами обговорення комісія дала низку доручень. Зокрема, ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» зобов’язали відновити та забезпечити безперебійне електропостачання об’єктів ЛКСП «Лисичанськводоканал». Лисичанський міський голова повинен скликати позачергове засідання сесії міськради, на якій розглянути питання перегляду видатків місцевого бюджету та виділення додаткової фінансової підтримки водоканалу.

Зі свого боку ОДА надасть з обласної скарбниці дотацію Лисичанську для сплати заборгованості перед ЛЕО та забезпечення передплат за спожиту електроенергію ТОВ «Енера Схід». Обласна влада виступила гарантом погашення заборгованості «Лисичанськводоканалом».