Зініціювали його спорудження та встановлення місцеві активісти громадської спілки учасників бойових дій і волонтерського руху.

Саме вони звернулися до земляків із пропозицією зібрати кошти на скульптуру всією громадою.

Загалом потрібно було 90 тисяч гривень. При цьому 40 тис. грн надійшло з бюджету Опішнянської ОТГ. Ще 33 тис. грн перерахували троє доброчинців із числа підприємців — уродженців селища. Решту необхідної суми «доточили» небайдужі земляки.

Зокрема й ті, котрі мають вельми скромні статки та доходи. До цієї благородної справи долучились і пенсіонерки з ансамблю «Надвечір’я», й учасники АТО/ООС та волонтери, і колективи працівників селищної ради та колегіуму мистецтв...

Територію довкола пам’ятника впорядкували комунальники. Біля нього за народною традицією посадили два кущі калини. Право відкрити монумент надали батьку полеглого героя-земляка Романа Яковця (загинув у серпні 2014 року під Іловайськом) Михайлу Яковцю та учаснику АТО В’ячеславу Бондаренку. Після освячення пам’ятника священнослужителями Православної церкви України до його підніжжя лягли живі квіти від вдячних земляків.