Свої вимоги вони озвучили на прес-конференції, присвяченій дискусійним положенням нового закону «Про загальну середню освіту». Нині робоча група готує документ до другого читання. Йдеться про законопроект за реєстраційним номером 0901 від 29.08.2019 року.

Серед поправок до законопроекту пропонуються такі, які звужують права освітян, вважає керівник Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки Олександр Яцунь. Зокрема, є наміри запровадити 40-годинний робочий тиждень для педагогічних працівників та перевести освітян пенсійного віку на роботу за контрактом замість безстрокових трудових договорів, що у профспілках вважають відвертою дискримінацією.

Такі новації суперечать Конституції та іншим законам України. «Крім того, відповідно до Кодексу законів про працю України укладення контракту з працівником, якого було прийнято на роботу за безстроковим трудовим договором, може відбуватися лише за його згодою. Переведення працівника на контракт в односторонньому порядку не допускається», — нагадав під час прес-конференції Олександр Яцунь.

За його словами, профспілка також вимагає «зберегти надбавки та доплати вчителям, зокрема, за вислугу років, престижність педагогічної праці, перевірку зошитів, завідування кабінетом, класне керівництво, вчене звання та науковий ступінь». Крім того, наполягатиме на збереженні норми про скорочений робочий час для педагогічних працівників та проведенні сертифікації вчителів винятково на добровільних засадах.

Профспілки анонсували акцію протесту проти звуження прав освітян, яку проведуть 29 жовтня в урядовому кварталі. Долучитися до неї пропонують не тільки педагогам, а й батькам школярів.