22 жовтня 2019 року голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко провів робочу зустріч із представниками Європейського Союзу в Україні (на знімку). Говорили про розвиток законодавства у сфері відходів.

Так координатор сектору з питань транспорту Представництва ЄС в Україні Теодора Андреєва зазначила, що ЄС започатковує співпрацю з новим складом комітету і готовий у стислі терміни починати спільну роботу. За її словами питання поводження з відходами в Україні — це вагома складова забезпечення сталого розвитку, що передбачає, зокрема, раціональне використання природних ресурсів, підвищення рівня екологічної безпеки. Представництво ЄС в Україні наразі вивчає проекти законів, які зареєстровані у Верховній Раді України і стосуються цієї сфери. Вона висловила сподівання, що основні принципи, закладені в європейське законодавство про відходи будуть відображені в оновленому українському законодавстві. Теодора Андреєва також запевнила, що представництво ЄС в Україні готове надати будь-яку необхідну допомогу в опрацюванні законопроектів та проведенні експертизи їх відповідності європейському законодавству. Здійснення дієвішого контролю за утворенням відходів сприятиме покращенню екологічної безпеки держави. Вона підкреслила, що міжнародні та європейські фінансові установи фінансуватимуть великі інфраструктурні проекти, Європейська комісія надаватиме технічну та фінансову допомогу на стратегічному рівні та на рівні зміцнення спроможностей.

Олег Бондаренко підкреслив, що метою нового складу парламенту є створення такого законодавства яке б існувало довгі роки, було високопрофесійним і повністю узгоджувалося з логікою тих вимог, які висуває Європейський Союз у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію. Тому для нас важливі і консультативна допомога, і політична підтримка.

Голова комітету поінформував, що на розгляді нині перебуває три законопроекти, і запевнив, що і на засіданні комітету, і в тих групах, які працюватимуть над ними, буде обрано саме той, що найбільше відповідатиме вимогам про асоціацію. Він підкреслив, що це буде рамковий закон, і для того, щоб він почав повноцінно працювати, потрібно буде прийняти низку спеціальних законів — це відходи електронного обладнання, тара і упаковка, розширена відповідальність виробника як основний економічний механізм та інші. Звісно, комітет на цьому етапі буде звертатися до Європейської комісії по допомогу, враховуючи значний досвід у розвитку цієї сфері і можливість імплементації українського законодавства до європейського. Ураховуючи кращі європейські практики, представники ЄС підтримали пропозиції щодо підготовки рамкового закону і запевнили, що в усіх регіонах України підприємці чекають на нього, і після його прийняття питання інвестицій у цю сферу будуть вирішуватися набагато простіше. До того ж назвали досягненням останніх років узгодження українського екологічного законодавства з європейським — ухвалення стратегічної екологічної оцінки та оцінки впливу на довкілля.

«Має бути створено законодавство, яке б відповідало інтересам держави, її народу і, безперечно, бізнесу. Це дуже важливий закон для України, для співробітництва з Європейським Союзом і він буде розглянутий найближчим часом», — запевнив Олег Бондаренко.

У цей день у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування відбулася ще одна зустріч голови комітету з директором напряму співробітництва з країнами Східної Європи та Центральної Азії, Африки та Близького Сходу Федерального міністерства охорони навколишнього природного середовища, охорони природи та ядерної безпеки Німеччини Юргеном Кейнхорстом.

Учасники робочої зустрічі обговорили пріоритетні напрями співпраці. Зокрема, говорили про реформування екологічної галузі України (лісової, системи державного екологічного нагляду тощо), про продовження роботи Фонду енергоефективності, який надає підтримку об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) для впровадження енергоефективних заходів з урахуванням кращих європейських практик. Ішлося й про продовження імплементації директив ЄС, зазначених в Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом (викиди промисловості, парникових газів), збереження букових пралісів Карпат, захист тварин. Учасники також наголосили на підтримці розвитку відновлюваних джерел енергії в Україні, управління відходами та інших нагальних питань.

Фото надано Комітетом Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування.