Володимир Пінчук (на знімку) із селища Степань Сарненського району неодноразово піднімався на п’єдестали пошани з гирьового спорту на змаганнях різного рівня. А скільки талановитих гирьовиків виховав, відкрив для них спортивні можливості, орієнтири. Двоє вихованців Володимира Сергійовича свого часу стали чемпіонами світу з гирьового спорту.
Але є у нього ще одне захоплення — бджільництво.

Перший досвід у 1989—1991 роках отримав у місцевому колгоспі від пасічника Петра Лазарчука, згодом став завідувати пасікою господарства, де було на той час 70 бджолосімей. Збільшив їх кількість до ста.

Наприкінці 90-х років минулого століття колективні господарства одне за одним припиняли своє існування, така ж доля спіткала і степанське. Щоб бджолосім’ї не пропали, Володимир Сергійович узяв їх в оренду. Відтоді минуло двадцять літ, а бджоляр-спортсмен усе ще займається бджільництвом. Любить проводити час саме в лісовому масиві за Степанню, де пасіка. Нині доглядає 40 вуликів. «Цього року, — ділиться Володимир Сергійович, — меду негусто, а все через погодні умови, затяжні травневі дощі. Рідко коли буває, що в травні потрібно годувати комах, а 2019-го це доводилося робити. Лише раз викачував мед. На початку осені почав квітувати верес, то, можливо, солодкого продукту трохи прибуде».

А загалом, за словами Володимира Пінчука, медовий рік буває раз на 5—7 сезонів. Проте на столі в чоловіка цілорічно є цілющі медові продукти. Часто бере їх із собою на змагання. Ділиться з вихованцями, особливо після того, як виступлять, щоб швидше відновили сили. До того ж лісовий мед дуже корисний, адже зібраний із багатьох (понад десять) видів верболозу, лісової малини, чорниці, крушини...

Проте є й інший бік медалі. Нарікає знаний пасічник на те, що останнім часом земельні угіддя довкола Степані орендують під різні сільськогосподарські культури, які обробляють отрутохімікатами. Є різні люди: деякі з них телефонують у селищну раду й попереджають про обробку поля, а інші — вносять нишком. Минулого року через це у Володимира Пінчука загинуло багато робочих бджіл. А щоб виростити сильну комаху, потрібно від п’яти до семи років.

Проте Володимир Пінчук запевняє, що медівництво останніми роками значно прогресує, з’являються молоді перспективні пасічники, а ринки Європи дедалі частіше воліють скуповувати мед в Україні, бо він унікальний. Особливо якщо це лісовий натуральний, як у Володимира Пінчука.

Фото автора.