На знімку: члени міської протиепідемічної комісії таки стурбовані...

У 120-тисячному курортно-туристичному Ужгороді паніка. Спричинила її надзвичайна ситуація — спалах дифтерії серед іноземних студентів.

Насамперед слід сказати: в Ужгородському університеті на медичному факультеті № 2 (для іноземців, створено три роки тому) навчається за деякими даними до двох тисяч студентів із майже тридцяти країн — переважно з Азії та Африки. (На факультетському сайті ця інформація чомусь відсутня.) Найбільше, за словами декана Василя Калія, — з Індії. Саме виходець звідти першим і захворів 17 жовтня на цю небезпечну недугу, на яку протягом доби занедужало півтора десятка іноземців.

Гендиректор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта кваліфікував цей спалах хвороби як надзвичайну ситуацію локального характеру. У 120-тисячному місті почалася паніка: люди ставлять запитання, хто відповідатиме за це, скільки втратить бюджет, готелі й ресторани, інші заклади харчування? Батьки вже бояться навіть пускати дітей до школи, оскільки азіати гуляють не лише на набережних Ужа, а й мешкають по всьому місту. Ось лише маленький штрих: за один позавчорашній день тисяча осіб зробила щеплення. Це, кажуть медики, більше, ніж за місяць. Тож, щоб якось урівноважити ситуацію, у четвер було проведено засідання міської протиепідемічної комісії, на якій розглянули «посилення заходів та настороженості у зв’язку з виявленням студентів, які захворіли на дифтерію».

Відзначалося, що влада не приховувала інформацію про захворювання, були зроблені всі необхідні кроки. Тож на засідання запросили всіх, хто може вплинути на ситуацію та прийняти рішення, як діяти далі.

Мета комісії — не заспокоювати і не лякати, просто всі повинні мати достовірну інформацію. Напередодні обстежили контакти хворого, оглянули 121 особу з числа студентів і викладачів, бактеріологічно обстежено 44, ознаки захворювання є у 15 осіб.

Ужгород додатково отримав 8 тисяч доз вакцини, щеплення безплатне.

Головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк повідомив, що в усіх хворих легка форма і вони отримують необхідне лікування. 8 доз сироватки використали для чотирьох хворих, тому звернулися до профільного міністерства.

Обіцяли поділитися сироваткою інші області. Важливо проводити обстеження надалі, і не лише тих, хто безпосередньо контактував із захворілими, бо можуть бути й інші носії, які поки що не мають клінічних виявів, але виділяють бактерії і можуть заразити оточуючих. Є рішення Конституційного Суду України щодо заборони нещепленим відвідувати організовані колективи — і ним треба скористатися. Адже ця хвороба дає високу смертність. Проректор УжНУ Олександр Сливка повідомив: звернулися до Посольства Індії з проханням поставити сироватку, яка виробляється в цій країні.

Відмічено також, що ужгородці почали активно робити щеплення. Вакцинацію проводять у всіх 8 сімейних амбулаторіях, додатково відкрили ще 3 пункти в УжНУ. На жаль, невідомо, чи вакциновані студенти, бо на державному рівні скасовано довідку про щеплення, яку раніше подавали під час вступу.

Усім керівникам установ, організацій, підприємств надані рекомендації, як діяти.

Протиепідемічна комісія, зокрема, вирішила: від 24 жовтня тимчасово зупинити навчальний процес студентів медичного факультету № 2; а викладачів УжНУ зобов’язали пройти щеплення; усім медичним закладам міста забезпечити проведення щеплень від дифтерії безплатно. Ухвалено й низку інших заходів.

Одне слово, за цими бюрократичними дефініціями проглядається досить непроста й тривожна ситуація, яка істотно налякала мешканців і сковує звичайний плин життя в місті.

Фото надано міськрадою.