Голова Луганської ОДА Віталій Комарницький, Дмитро Лубінець, Максим Ткаченко під час виїзного засідання комітету в місті Сєвєродонецьку.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

На Луганщині робочий день членів Комітету Верховної Ради з прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій в Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин був такий само насичений, як і в Донецькій області. У перший день свого візиту парламентарії побували у двох стратегічно важливих населених пунктах області — Щасті та Станиці Луганській.

Спілкування з місцевою владою, громадськістю Щастя та Новоайдарського району розкрило ще кілька проблем, розв’язання яких вимагає втручання та допомоги народних депутатів. Зокрема, було порушено питання про стабільність роботи Луганської ТЕС, необхідність побудови залізничної вітки, яка дасть змогу доставляти на ТЕС антрацит.

Другу половину свого робочого дня на Луганщині представники комітету провели у Станиці Луганській. Тут насамперед вони ознайомилися з особливостями проходження громадянами пропускних операцій на КПВВ, порядком проведення ремонтних робіт із реконструкції зруйнованого мосту через річку Сіверський Донець та модернізації території КПВВ, а також поспілкувалися із громадянами та поцікавилися, з якими проблемами вони стикаються під час перетину лінії розмежування.

Депутати мали змогу побачити позитивні зміни, які відбулися за останні три місяці й істотно покращили умови перетину лінії розмежування громадянами України. Щодо реконструкції мосту, то нині на об’єкті триває залиття бетоном опори № 9, здійснюються інші будівельні роботи. Відновлення мосту відбувається за графіком, затримок немає, отже, ремонт має звершитися вчасно. Оглянувши об’єкт, голова комітету народний депутат України Дмитро Лубінець висловив сподівання, що пропозиції стосовно поліпшення умов перетину єдиного на Луганщині пункту пропуску будуть розглянуті на рівні Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

У Станично-Луганській райдержадміністрації народні депутати зустрілися з місцевим керівництвом і обговорили проблемні питання району, що потребують першочергового розв’язання. Зокрема, голова райдержадміністрації Юрій Золкін звернув увагу парламентаріїв на те, що досі не вирішується питання компенсацій пораненим та сім’ям загиблих і за зруйноване житло, казав про заборгованість за житлово-комунальні послуги та енергоносії, отримання компенсаційних втрат доходів місцевих бюджетів.

Очільник прифронтового району також висловив пропозицію щодо можливості включення робітників державних та комунальних установ до складу осіб, залучених до виконання державних завдань у районі проведення операції Об’єднаних сил тощо.

Парламентарії провели також у Сєвєродонецьку розширене виїзне засідання комітету.