Про сировину для біогазового заводу дбають заздалегідь

Для першого в області біогазового заводу, будівництво якого завершується в селищі Капітанівка Новомиргородського району, невдовзі буде потрібна сировина. Підприємство планують ввести в експлуатацію наступної весни, проте для забезпечення безперебійної роботи заготовити її необхідно заздалегідь.

Крім відходів цукрового виробництва (жому), такою сировиною є кукурудзяний силос. Тому частину площ у господарствах компанії було відведено цьогоріч для посіву саме цієї культури. Зокрема, в агрофірмі «Панчеве» силосна кукурудза займала площу 570 га.

«У силосній масі важлива належна кількість сухої речовини, — розповів директор підприємства Віталій Тиран. — Тому після дозрівання кукурудзу потрібно скосити та заповнити нею ями в якнайкоротший термін».

Процес також передбачає застосування спеціальних бактерій, що вприскуються у силосну масу вже під час її подрібнення в комбайні. Ці бактерії виробляють консерванти, які дозволяють без втрат зберегти газоутворювальні якості сировини.

Для консервування силосу в Панчевому збудували дві силосні ями загальною ємністю 12 тис. тонн. Їх заповнюють кукурудзяною січкою, котру щільно трамбують. Трактор із бульдозерним відвалом розгортає привезену масу вздовж ями. Інший, з котком вагою 5 тонн, ущільнює її. Йому допомагають кілька додаткових тракторів, кожен із яких виконує свою функцію.

Повністю витримані вимоги до якості кукурудзяної маси для силосування, з дотриманням усіх належних технологій, і в агрофірмі імені Чкалова. Зокрема, утрамбована вона так щільно, що в сховище місткістю 5,8 тис. тонн влізло 6,4 тис. Силосну яму накрили плівкою. Роботи здійснювалися під керівництвом директора підприємства Олександра Донця та головного агронома Василя Стадника.

До речі

Силосний консервант для господарств постачає міжнародна австрійсько-німецька компанія «Шауманн». Її консультанти вважають, що силосна маса, закладена із застосуванням новітніх технологій, може зберігатися протягом двох років без суттєвого погіршення якості.

Фото Віталія НІКОЛАЄВСЬКОГО.