Одночасно з будівництвом сучасного комплексу із європейською технологією переробки відходів тривають активні роботи з рекультивації закритого Грибовицького звалища. Для вирішення сміттєвої проблеми місто отримало 25 млн євро кредиту від ЄБРР, 10 млн євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів.

На Грибовицькому сміттєзвалищі приводять ділянку до природного стану (на знімку). Впорядковують територію, на якій три роки тому стався зсув, що спричинив людські жертви, ліквідовують озера з фільтратами. Майже 90% сміття розчищено і вивезено на купол звалища. Після чого його накриють спеціальним ізоляційним шаром — все роблять за сучасними європейськими технологіями.

Тепер усі фільтрати потрапляють у бетонний канал біля підніжжя полігона.

«Якщо досі фільтрати стікали хаотично, то новий канал дав змогу відводити їх для подальшої очистки, — розповів директор КП «Зелене місто» Вадим Ноздря. — Це вкрай важливо, бо фільтрати негативно впливали на довкілля. Незабаром встановлять контейнери для їх очищення. До нового року повноцінно запрацює нова станція для очищення фільтратів».

Найбільше рекультивацією задоволені жителі села Грибовичі, які з десяток років боролися за закриття полігона й приведення навколишньої території до первісного стану. Вони думали, що їх залишать наодинці з проблемним звалищем.

Фото прес-служби міськради.