Львівський обласний апеляційний суд залишив без зміни рішення Шевченківського районного суду Львова, що визнав неправомірною відмову провідника поїзда сполученням Чернівці — Одеса спілкуватися з пасажирами українською мовою.

— Апеляційна палата з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду підтвердила незаконність дій провідників пасажирського депо Одеса-Головна щодо відмови обслуговувати пасажирів державною мовою й зобов’язала здійснювати таке обслуговування державною мовою, — повідомив активіст Святослав Литинський.

Він сказав, що залізниця під час розгляду заперечувала свій обов’язок обслуговування державною мовою й зазначила, що не «змушуватиме» своїх керівників використовувати державну мову в роботі.

У Шевченківський суд Львова звернувся з позовом львів’янин Ярослав Попович, з яким у жовтні 2017-го провідник поїзда Чернівці — Одеса відмовився спілкуватися українською мовою. Він ігнорував звернення пасажира й розмовляв російською мовою. Ярослав Попович залишив відгук у Книзі скарг і пропозицій, яка була в начальника поїзда, на що одержав відповідь від провідника, мовляв, той не визнає за собою обов’язку розмовляти українською. Тому чоловік звернувся до суду й у 2018 році виграв справу.