Про це повідомляють на офіційному сайті МОЗ.

Автономізація медичних установ передбачає перетворення їх на комунальні некомерційні підприємства (КНП). Унаслідок змінюється модель фінансування: держава переходить від режиму утримання закладів до співпраці за договором. Тобто у статусі КНП лікарні укладають договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), яка зобов’язується забезпечувати їх коштами за надані пацієнтам послуги.

«Що це означає для киян? Створено можливість розвитку закладів і покращення медичних послуг, адже медичні заклади отримують свободу і можуть повноцінно господарювати без вказівки «згори». Що це означає для українців? Вони вільно зможуть їздити до будь-якої київської лікарні, а ті, своєю чергою, будуть їм дуже раді. Адже гроші підуть за пацієнтами», — пояснила міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

Окрім цього, медзаклади також отримують право об’єднуватися між собою для перерозподілу функцій та оптимізації використання ресурсів.

Як зазначають на сайті відомства, до квітня 2020 року автономізуватися повинні всі заклади спеціалізованої та госпітальної допомоги. Установи «первинки», що працюють із НСЗУ з липня минулого року, уже мають майже 100-відсот-
ковий рівень автономізації.