Про це у своєму відеоблозі повідомив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

За його словами, регулятор продовжить знижувати облікову ставку. При цьому кредити у національній валюті 2020 року можуть подешевшати до 10—12 відсотків річних.

«Кредити поступово стають дешевшими. Національний банк зменшив ставку рефінансування для банків на 1%. Це означає, що потенційно на ринку вже зараз можуть дешевшати кредити. Це необхідно для наших підприємців і громадян. Ми очікуємо, що цього року ще мінімум один раз цю ставку буде переглянуто. Наступного року взагалі можуть коштувати 10—12% в гривні», — сподівається Олексій Гончарук.

Нагадаємо, зміною облікової ставки Нацбанк регулює вартість фінансових ресурсів, а значить — ставки за кредитами і депозитами. В теорії облікова ставка — орієнтир «ціни на гроші». Що вища облікова ставка НБУ — то вища процентна ставка за банківськими продуктами (кредитами і депозитами). В уряді часто лунають заяви про те, що висока облікова ставка ускладнює доступ бізнесу до кредитів, а отже, уповільнює зростання економіки. На що у Нацбанку відповідають, що лише такою жорсткою монетарною політикою можна втримати інфляцію.