В експозиції понад 20 карт, авторами яких є відомі історичні постаті минулого. Найдавніша датована 1482 роком, її автор — Клавдій Птолемей. Це «Карта Європейської Сарматії. Європа. Сарматський континент».

— Представлені документи мають неабияку історичну цінність, — зазначила на відкритті виставки ректор Вінницького державного педагогічного університету Наталія Лазаренко. — Саме тому першими ознайомилися з ними студенти-історики. Не менш цікавою виставка буде для студентів інших факультетів, як і для викладачів. Варто просто подивитися на експонати, щоб зрозуміти, як їхні автори — британці, голландці, італійці, німці, французи — відтворили тодішню територію Європи, де завжди була Україна.

— Карти не перепишеш! — наголошує власник зібраних робіт, директор музею Вінницької марки Олександр Белінський. — Це документи, що начисто спростовують нав’язану росіянами думку про так званого старшого брата. Як він може бути старшим, коли народився значно пізніше? У час, коли князь Володимир хрестив Київську Русь, про Московську державу не було навіть згадки, бо вона ще не існувала.

На думку Олександра Белінського, копії таких карт мали б бути у кожній школі, у кожному виші. На цих мапах позначена наша територія. Які ще потрібні пояснення і докази того, що українська держава існувала з давніх часів? Але росіяни продовжують фальсифікувати історію, як це робили їхні попередники упродовж багатьох століть.

— Тому так важливо доносити до людей правдиву, а не фальсифіковану історію нашої держави, — каже автор виставки.

Понад сто копій карт різних періодів зібрав випускник Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Шевченка Олександр Белінський. Каже, колекціонування мап різних періодів є його давнім захопленням. Знаходив їх в архівах, бібліотеках різних країн.

Ідея з виставкою виникла несподівано. Представляв зібрані документи у Вінницькій міськраді, Міністерстві закордонних справ у Києві, деяких інших містах. Робить це з однією метою: «Люди повинні знати правду!»